Cum recunoști un vin care are caracter aromatic? Iată mai multe informații!
Mirosurile specifice unui tip de struguri sunt denumite aromă și sunt cel mai ușor perceptibile într-un vin de calitate. Cunoscătorul de vin nu încearcă doar să arate elegant atunci când învârte delicat vinul în pahar înainte de a inspira aroma. De fapt, ajută capacitatea moleculelor aromatice de a se lega de oxigen, ceea ce le face mai detectabile simțurilor.
S-ar putea să fii surprins să afli că metoda noastră principală de a experimenta vinul este prin miros. Asta nu înseamnă că ar trebui să te oprești doar acolo, dar cu siguranță un nas congestionat va face mai dificil să apreciezi pe deplin aroma vinului. Și mai intrigant este faptul că aroma poate oferi o mulțime de detalii despre vinul tău, inclusiv ingredientele sale și diferitele procese de fermentație.
Când se discută despre aroma vinului, termenii „aromă” și „buchet”, sunt adesea folosiți în mod interschimbabil. Dar, în fapt, ele sunt două idei diferite. Aroma este influențată în principal de soiul specific de struguri care a fost utilizat pentru fabricarea vinului. Deoarece folosesc aceleași soiuri de struguri, două sticle de Pinot Grigio din podgorii diferite vor avea unele variații minore, dar în general, mirosurile lor vor fi identice.
Dimpotrivă, buchetul are de-a face cu procedurile de învechire ale vinului. Alcoolul și acizii din fructe se oxidează pe măsură ce vinurile îmbătrânesc, creând unele substanțe chimice aromatice. De exemplu, dacă detectezi urme de vanilie în vinul tău, probabil că a fost învechit în butoaie noi de stejar.
Acestea fiind spuse, buchetul unui vin poate necesita mult timp pentru a se dezvolta. Dacă un vinificator face un vin care este menit să îmbătrânească și să se maturizeze, a-l bea prea devreme ar putea să nu fie la fel de încântător. Asta pentru că nu a avut suficient timp pentru a se forma compușii aromatici corespunzători.
Pe de altă parte, vinurile care sunt menite să fie consumate imediat, ar putea să nu dobândească prea mult un buchet. Mirosurile proaspete se pot estompa și vinul poate să nu fie la fel de plăcut dacă îmbătrâniți un vin care este cel mai bun în timp ce este tânăr.
Înainte de a începe să bei vinul, petrece cel puțin 10 secunde rotind energic paharul pentru a obține cea mai puternică aromă a vinului. Acest lucru permite alcoolului să se evapore, aromele naturale ale vinului devenind mai evidente. Odată ce vinul a fost bine învârtit, inspiră adânc din pahar. Ce arome îți vin în minte inițial? Ai detectat note de fructe roșii sau albe, fructe de livadă sau fructe de pădure sau chiar mai multe note tropicale? Ține cont de aceste arome și verifică dacă revin în profilul de aromă inițial de pe etichetă sau se schimbă în noi arome plăcute gustului.
Ce se caută în caracterul aromatic al vinului? Scopul degustătorilor experți este de a face distincția între aromele primare, secundare și terțiare. Strugurii sunt sursa majorității aromelor, împreună cu alte fructe, ierburi, flori, legume și condimente. Astfel, aromele primare sunt date de soiul de struguri. Mirosurile secundare, cum ar fi pământul, fumul și rocile, provin din procesul de fermentație. În plus, pe măsură ce vinul îmbătrânește în pivniță, se schimbă, iar aromele terțiare apar din oxidare în butoaie stejar și aromele complexe apar în sticlă.
În concluzie, iată de ce somelierii sunt foarte căutați pentru simțul lor acut al mirosului. Ei nu ar fi capabili să aprecieze complet numeroasele caracteristici delicate ale unui vin fără el.
În același timp, nu trebuie să crezi că trebuie să fii un expert degustător de vin pentru a înțelege vinul după aroma sa. Petrece ceva timp explorând cu ajutorul simțului olfactiv data viitoare când deschizi o sticlă de vin. Cu riscul de a ne repeta, pentru a elibera corect compușii aromatici, învârte ușor vinul în pahar și apoi savurează. Apoi, concentrează-te pe identificarea cât mai multor caracteristici ale vinului doar din aroma sa și bucură-te de o experiență deplină!
Fiecare sticlă de vin aduce savoarea sa aparte și caracterul aromatic, exprimă personalitatea unică a fiecăreia, iar faptul că diferiți oameni au diferite preferințe în materie de vin, confirmă caracterul atât de diferit al fiecăruia dintre noi. În plus, o sticlă de vin desfăcută la momentul oportun și savurată alături de persoane dragi va înregistra pe eternitate emoția momentului. Astfel, de fiecare dată când vei încerca din nou acel vin, poveștile cuprinse de aroma sa îți vor reveni în amintire. Explorează arome noi pe vinoitalia.ro sau redescoperă plăcerea unor arome pe care nu le-ai mai încercat de mult și nu uita să împărtășești cu comunitatea topul preferințelor tale.