Skip to content

Oana Roxana Blog

Călătoresc prin viață

Menu
  • Home
  • File de jurnal
    • Casuta Noastra
  • Lifestyle
    • Cumparaturi
    • Ganduri Asternute
  • Calatorii
    • Romania
    • Trasee montane
    • Manastiri Romania
    • Bulgaria
    • Grecia
    • Ungaria
  • Retete
    • Dulciuri
    • Supe / Ciorbe
    • Mancaruri
    • Aperitive
    • Salate
    • Tefal One Pot
  • Colaborari
  • Recenzii
    • Carti
    • TV
Menu
budapest

Citybreak Budapesta – ce vizitam in 3 zile

Posted on 21 May 202022 May 2020 by Oana R

Budapesta (“Perla Dunarii”, “Parisul de Est”) va fi mereu o locatie speciala in inima mea, intrucat am petrecut luna de miere in acest minunat oras! Situata pe ambele maluri ale Dunarii, Budapesta este impartita in doua parti: partea de est de Dunare: Pesta, care ocupa doua treimi din suprafata si partea vestica: Buda, care ocupa o treime.

Noi ne-am bucurat de capitala Ungariei 5 zile, pline de plimbari si vizite la obiectivele principale ale orasului, si tot nu ne-au ajuns, ne-ar mai fi trebuit vreo 2, dar sunt sigura ca vom mai ajunge in viitor si vom recupera ce am scapat.

Catedrala Sfantul Stefan

catedrala sfantul stefan budapesta

Cel mai cautat si vizitat obiectiv turistic din Budapesta este cu siguranta aceasta minunata si impunatoare catedrala, inaugurata in anul 1906, aparatorul bisericii fiind Sfantul Stefan, primul rege al Ungariei. Poti urca si la Dom unde te bucuri de o priveliste inedita asupra Budapestei.

[envira-gallery id=’727′]

Podul cu lanturi – Funicular – Palatul Regal

chain bridge budapest

Denumita si “Capitala celor 9 poduri”, Budapesta adaposteste 9 poduri peste Dunare: Podul Árpád, Podul cu Lanturi, Podul Elisabeta, Podul Libertatii, Podul Margareta, Podul Megyeri, Podul Petőfi, Podul Rákóczi si Podul Feroviar de Nord.

[envira-gallery id=’742′]

Podul cu Lanturi (Széchenyi Chain Bridge) este primul pod permanent construit în Budapesta si traverseaza Dunarea facand legatura intre Buda si Pesta. La momentul constructiei sale, el a fost considerat ca fiind unul dintre minunile ingineriei din epoca moderna. Noi am pornit la pas de la Catedrala Sfantul Stefan si am mers 2km pe jos, ne-am bucurat de plimbare, admirand arhitectura deosebita a cladirilor Budapestei.

funicular budapesta

Dupa ce traversezi podul, ajungi la Funicular, cu care urci la Palatul regal din Buda. Program si tarife funicular gasiti AICI

[envira-gallery id=’748′]
buda castle budapest

Castelul Buda a fost construit in secolul al XIV-lea, insa a fost distrus in timpul eliberarii Buda de sub dominatie turceasca si a fost inlocuit cu un palat mai mic in stil baroc in secolul al XVIII-lea. In incinta lui se afla si Galeria Nationala, Muzeul de istorie si Biblioteca Nationala.

[envira-gallery id=’752′]

Biserica Matthias

matthias church budapest

La 15 minute de mers pe jos de la Castel, ajungeti la Biserica Matthias, veche de 700 de ani, locul in care au avut loc numeroase incoronari. Aici a avut loc si nunta lui Matthias, de unde si provine numele. Constructia ei a fost finalizata in anul 1269 si este caracterizata de stilul arthitectural romanic. Tariful de vizitare il gasiti AICI

[envira-gallery id=’764′]

Bastionul Pescarilor

bastion pescari budapesta

Tot aici gasiti si Bastionul Pescarilor, construit in 1890; se spune ca numele ar proveni din perioada Evului Mediu, atunci cand zidurile orasului erau aparate de pescari. TARIFE intrare. Vino si seara la apus in aceasta locatie deosebita care detine un inalt punct de observatie ca sa poti admira privelisti impresionante ale orasului si Dunarii si de ce nu, sa faci niste poze inedite!

[envira-gallery id=’772′]

Piata Centrala

central market budapest piata centrala

Tot in prima zi, poti merge de la Bastion la Piata Centrala (Központi Vásárcsarnok), noi am luat metroul de la malul Dunarii. Piata are o multime de tarabe cu fructe si legume, cu delicatese, dulciuri, gemuri, tocanițe, ciorbe, gulas, care mai de care mai atragatoare, dar, pe langa acestea, si produse artizanale si alte suveniruri, preturile fiind accesibile. Noi am mancat aici, am luat niste esarfe colorate, dulciuri si alte suveniruri.

[envira-gallery id=’787′]

Continuam la pas pe strada Vaci Utca, strada renumita cu multe magazine de top si restaurante din Budapesta.

vaci utca budapest

Sinagoga

sinagoga budapesta

Dupa 15 minute de mers pe jos de la Piata Centrala ajungi la Marea Sinagoga a Budapestei, de pe strada Dohany. Aceasta este cea mai mare din Europa si a doua ca marime din lume, dupa cea din New York, in ea se pot ruga si 3000 de credinciosi. A fost ridicata intre anii 1854 si 1859, in stil neo-maur. Este absolut superba! TARIFE INTRARE SI ZILE DE VIZITARE

[envira-gallery id=’793′]

Piata Eroilor – Monumentul Mileniului

A doua zi de explorare a Budapestei o puteti incepe in Piata Eroilor – Monumentul Mileniului. Acesta este un simbol al orasului, fiind opera arhitectului Albert Schickedanz, iar ansamblul este compus din Monumentul Mileniului, Monumentul Ostasului Necunoscut, Muzeul Artelor Frumoase si Palatul Artelor.

piata eroilor budapesta heroes market budapest

Monumentul Mileniului este situat in centrul pietei si a fost construit in 1896 in onoarea celor 1000 de ani de istorie a maghiarilor. Reprezinta o statuie inalta de 36 de metri, la capatul careia se afla statuia Arhanghelului Gabriel.

[envira-gallery id=’797′]

M-au bucurat enorm plimbarile de-a lungul bulevardelor unde se puteau observa cladiri istorice cu o arhitectura deosebita, si vreau sa mentionez aici cladirea Operei de Stat , situata langa Piata Eroilor.

[envira-gallery id=’916′]

Gradina Zoologica si Botanica

budapest zoo

La 5 minute de Piata Eroilor ajungeti la una dintre cele mai frumoase Gradini Zoologice din Europa si una dintre cele mai vechi fiind deschisa publicului larg in 1866. Are 1.072 de specii de animale si este situata in parcul Városliget. TARIFE Zoo.

[envira-gallery id=’806′]

Bai termale Szechenyi

Budapesta este orasul denumit si „orasul bailor termale”, aici izvorand peste 118 izvoare termale, cu o temperatura a apei cuprinsa intre 21 si 78 de grade Celsius si cuprinde nu mai putin de 15 bai termale publice, dar si altele private. Cele mai populare bai publice sunt Baile Termale Szechenyi, Baile Termale Gellert, Baile Rudas sau Dandar.

Baile Termale Szechenyi sunt situate langa Zoo, la 300m 5 minute distanta cu masina si au urmatoarele TARIFE

Castelul Castelul Vajdahunyad

vajdahunyad budapest

Maghiarii au propriul lor castel al huniazilor. Se numeşte Vajdahunyad si a fost construit în urma cu un secol in Parcul Orasului din Budapesta, cu ocazia sarbatoririi unui mileniu de la asezarea stramosilor lor in Campia Panonica. Este situat la 5 minute de mers pe jos de la bai termale si are urmatoarele TARIFE

Insula Margareta

margaret island budapest

Un loc inedit in Budapesta este cu siguranta si Insula Margareta, situata pe Dunare, al carei nume provine de la cel al sfintei Margareta a Ungariei, canonizata in 1276. In mare parte este acoperită de parcuri și este o zonă populară de agrement. Noi am inchiriat o masinuta electrica de la intrare si am cercetat-o. Ne-am oprit pentru poze, pe malul Dunarii, in parcurile bogate cu flori si multa verdeata. Este deosebit de frumoasa, traficul de masini este interzis aici, exista un singur autobuz care strabate insula. Fantana Muzicala este foarte vizitata, lumea sta pe banca si asculta muzica tare iar jeturile de apa din fantana “danseaza” pe ritmurile muzicii.

[envira-gallery id=’819′]

Turnul Erzsebet (Elizabeth)

[envira-gallery id=’822′]

In a 3-a zi in acest minunat oras, puteti incepe cu o placuta plimbare cu telescaunul si ajungeti pe dealul Yanis. Aici mai mergeti la pas cam 5 minute (in urcus) si ajungeti la Turnul Erzsebet unde va bucurati de o priveliste deosebita. Turnul a fost construit in anul 1911, si numele provine de la imparateasa Elisabeta, sotia lui Franz Joseph I. Frigyes Schulek a fost arhitectul constructiei.

erzsebet tour budapest
[envira-gallery id=’826′]

Dealul Gellert – Biserica din grota Sf. Gerard – Citadella

biserica din grota budapesta

Dealul Gellert este denumit dupa episcopul Gellert, care a fost omorat pe deal de pagani intr-o lupta impotriva crestinatatii in 1046. Biserica-Grota Sfantul Gerard din Budapesta este un sanctuar national maghiar, de rit romano-catolic, catalogat monument istoric si de arhitectura, facand parte integranta din obiectivul „Malurile Dunarii”, inscrisa in Patrimoniul Mondial UNESCO. Amenajarea si constructia bisericii a fost finalizata in anul 1931 de catre Károly Weichinger pe baza proiectului arhitectului Kálmán Lux.

[envira-gallery id=’838′]
citadella budapest

Statuia Libertatii (Citadella) este o fortareata aflata in varful dealului Gellért din Buda si se poate vedea de oriunde din oras. Este intruchiparea unei femei care tine in mana o frunza de palmier si a fost ridicat de autoritatile militare austriece in anul 1854, dupa infrangerea revolutiei maghiare de la 1848-49.

[envira-gallery id=’848′]

Croaziera pe Dunare

budapest cruise

Nu puteti rata o croaziera pe Dunare seara, veti admira cladirile principale ale Budapestei luminate foarte puternic. Aveti parte de ghid audio care va prezinta fiecare cladire in parte.

[envira-gallery id=’864′]

Tropicarium

tropicarium budapest

Ce ziceti de 12 metri de tunel unde rechinii inoata deasupra voastra impreuna cu pisici de mare si alte vietuitoare marine? Mi-a placut foarte tare la Tropicarium in Budapesta, situat in mall-ul Campona Shopping Center. Puteti admira aici crocodili in vegetatie tropicala, pasari exotice, reptile interesante, insecte ciudate, sute de pesti de apa dulce si sarata. Un paradis pentru cei care sunt atrasi de acvarii. TARIFE

[envira-gallery id=’868′]

Muzeul Transporturilor

transport museum budapest

L-am descoperit plimbandu-ne agale pe strazile din Budapesta si nu am regretat. Este absolut impresionant, o incursiune in timp a locomotivelor, vagoanelor, masini, motociclete, vapoare etc. Este foarte mare, pierzi si aici cateva ore. Este localizat pe strada Városligeti körút si detine o colectie unica de locomotive si vagoane la scara de 1:5. Asta inseamna ca o locomotiva de exemplu de 10m lungime este reprodusa in toate detaliile la un model de 2 metri. Credeti-ma este un muzeu impresionant, va las poze sa va faceti o impresie.

[envira-gallery id=’890′]

Palatul Parlamentului

Din pacate noi nu am apucat sa vizitam in interior Palatul Parlamentului, dar l-am fotografiat din toate locatiile de unde l-am putut admira, fiind o cladire impresionanta, pe care niciun trecator n-o poate trece cu vederea, pentru simplul motiv ca domina panorama Dunarii spre malul Pestei. Palatul Parlamentului din Budapesta este cea mai mare cladire din Ungaria si a doua cladire parlamentara din Europa si a fost construita in perioada 1885-1904 in stil neo-gotic de inspiratie eclectica. TARIFE si program vizitare.

palatul parlamentului budapesta

Noi avem in plan la urmatoarea vizita in Budapesta sa parcurgem si Palatul Parlamentului, sa mai exploram inca o data Insula Margareta caci am fost doar in trecere si sa facem o baie la 2 din cele mai importante bai termale din acest minunat oras capitala!

In incheiere, m-am gandit sa va fac cateva harti pentru cele 3 zile cu obiectivele prezentate astfel incat sa va fie mai usor sa va dati seama cum sunt situate in oras (Buda-Pesta).

budapest map tourist
budapest tourist map
budapest tourist map
[envira-gallery id=’961′]

Sper sa luati in calcul Budapesta pentru o vizita, caci are o frumusete aparte, o arhitectura deosebita si NU veti regreta!

Va multumesc ca ma urmariti si astept feedback!

Kisses

Oana

9 thoughts on “Citybreak Budapesta – ce vizitam in 3 zile”

  1. soulseeker.ro says:
    21 May 2020 at 16:56

    Un articol foarte frumos cu cateva idei impresionante. Multumesc!

    Reply
    1. Oana R says:
      22 May 2020 at 8:07

      Cu mult drag!

      Reply
    2. Oana M says:
      4 June 2020 at 18:06

      Cate sunt de văzut în Budapesta. Noi am fost o zi într-o iarnă în drumul nostru spre Franța dar era ger și nu am apucat decât să vedem Palatul Regal, monumentul din sens, un parc și ceva din străduțele din centru. Am revenit pentru câteva ore într-o vară, dar tot asa am oprit puțin doar sa facem pauză și ne-am plimbat printr-un parc de lângă un castel. Este minunată Busapesta și ne dorim să revenim să o exploram cum se cuvine într-un anotimp mai favorabil. Voi când ați fost acolo, ce lună era?

      Reply
      1. Oana R says:
        5 June 2020 at 9:17

        E superba Budapesta, de abia astept sa revenim dar mi as dori si eu tot asa primavara-vara, sa fie mai cald. Am fost la sf lui septembrie si era deja un pic rece.

        Reply
  2. Pingback: Cum sa iti planifici o vacanta - Oana Roxana
  3. Ordine sau dezordine says:
    3 June 2020 at 21:12

    Ai vizitat ceva…
    Biserica Matthias mi se pare ca are un acoperis interesant. Iar sinagoga imi pare asemanatoare cu cea de la Piata Sf Vineri din Bucuresti.

    Reply
  4. Oana R says:
    5 June 2020 at 9:18

    Da…suntem innnebuniti sa mgm la pas si sa vizitam , sa descoperim 🙂

    Reply
  5. Alexandra b says:
    6 June 2020 at 6:45

    Si eu am fost in Budapesta si mi-a placut la nebunie, in special croaziera pe Dunare noaptea?

    Reply
    1. Oana R says:
      6 June 2020 at 9:31

      Da, e superb!

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
Buy me a coffee!

Buy Me a Coffee

Cauta aici:

Bine ai venit!

 

Îți mulțumesc că ești aici! Sper ca postările mele să îți vină în ajutor, să îți aducă un zâmbet pe buze și să te informeze acolo unde ai nevoie!

Pentru colaborări nu ezita să mă contactezi pe pagina de Facebook!

Te astept si pe Facebook!

Oana Roxana

Vizitatori!

617727
Visit Today : 204
Visit Yesterday : 362
This Month : 5994
This Year : 83876
Total Visit : 617727
June 2025
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
« May    

Categories

Bloguri pe care le citesc!

  • Coffee time
  • Din Casuta Noastra
  • Dulce Casa
  • Dana
  • Franturi din viata mea
  • Floarea Casei
  • Explorator prin viata
  • Provocari si obiceiuri

Comentariii!

  • Oana R on Jurnal de iunie – 15/06: “Buna, Daniela! Intotdeauna o placere sa iti citesc comentariile si mai ales sa avem asa multe in comun! Mai este…” Jun 15, 18:36
  • Daniela on Jurnal de iunie – 15/06: “Draga Oana, Te felicit pentru toate rezultatele frumoase si evenimentele importante din aceasta perioada!Tie iti urez mult succes in continuare…” Jun 15, 15:05
  • Oana R on Jurnal Mai 2025: “Buna, Corina, multumesc din suflet! Tonotil-ul are un gust oribil, nu il pot lua din pacate, iau de ceva luni…” May 30, 17:50
  • Oana R on Jurnal Mai 2025: “Multumesc din suflet Irina, am mai luat tonotil fiole si are un gust oribil pentru mine, dar iau Bilomag forte…” May 30, 17:47
  • Oana R on Jurnal Mai 2025: “Multumesc din tot sufletul, Ioana, Doamne ajuta! Multa sanatate!” May 30, 17:46

advent album foto bolognese braila briose caini calatorii carti casa ciorba ciorbe copii costinesti cumparaturi defileuldunarii dulciuri educatie elefant femeia fericire genti iubire jumbo jurnal lidl litera manastiri manastiri romania negresa pepco pizza psihologiavietii psihologia vietii rechizite relatii retete rochii romania shein shopping tablou diamante tefalonepot tigla metalica traseu montan viata

Postări populare

  • Retete gatite la Oala Tefal One pot – Paste cu sos alb & Ciorba de fasole pastai posted on September 24, 2021
  • Paste cu pui la cuptor posted on August 26, 2020
  • Jurnal Mai 2025 posted on May 26, 2025
  • Rase de caini – principalele carecteristici (Partea 1) posted on June 16, 2020
  • Jurnal de iunie – 15/06 posted on June 15, 2025
  • Musaca de cartofi si carne de porc (Oala Tefal + cuptor electric) posted on November 15, 2021
© 2025 Oana Roxana Blog | Powered by Superbs Personal Blog theme