Va ofer astazi o idee pentru o calatorie de o zi pentru cei care stau in judetul Constanta, si anume vizitarea Monumentului de la Adamclisi “Trofeul lui Traian” si apoi cele doua manastiri deosebit de frumoase: “Sfantul Andrei” si “Dervent” despre care vreau sa va vorbesc astazi.

Monumentul de la Adamclisi este unul dintre cele mai importante vestigii antice de pe teritoriul Romaniei. El dateaza inca de pe vremea dacilor si a romanilor si a fost ridicat pentru a sarbatori victoria romanilor asupra dacilor din anul 102.

Manastirea Pestera Sfantului Apostol Andrei

Manastirea Sf. Apostol Andrei este o cunoscuta manastire dobrogeana, situata in apropierea localitatii Ion Corvin din judetul Constanta si in sanul ei se gaseste pestera in care a salasluit apostolul “cel dintai chemat”. La aproximativ 150m de pestera se afla noua izvoare unde se spune ca Sfantul boteza in paraul format din apele lor.

In primavara anului 1943, pestera si cele noua izvoare au fost redescoperite de pr. Constantin Lembrau, impreuna cu teologul Jean Dinu, incepandu-se amenajarea pesterii. La 30 iulie 1944, Episcopul Chesarie Paunescu a sfintit locul cu inchinare si rugaciune. Urmarile razboiului au dus la ruinarea pesterii.
[ngg src=”galleries” ids=”65″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″]In anul 1990, ierom. Victor Ghindaoanu si monahul Nicodim Dinca, au sosit in Dobrogea cu gandul de a reface locul sfant. S-au ridicat pentru inceput un corp de chilii si un paraclis, iar pe data de 17 octombrie 1993 s-a pus piatra de temelie a bisericii mici, cu hramul Acoperamantul Maicii Domnului, sfintita pe 1 octombrie 1995. Biserica mare, ale carei lucrari au inceput in 1998 si s-au incheiat in 2002-este astazi o adevarata catedrala, imbracata in exterior cu mozaicuri impresionante.
Manastirea Dervent

M. Dervent, una dintre cele mai infloritoare manastiri dintre Dunare si mare este situata in satul Galita, comuna Lipnita, iar piatra de temelie a Manastirii a fost pusa de PS Gherontie al Tomisului in 1936; biserica a fost ridicata dupa proiectul arhitectului Sandulescu si sfintita pe 13 septembrie 1942, data la care parintele Elefterie Mihail a fost numit staret al manastirii. In anul 2011 s-a pus piatra de temelie a unei noi biserici cu hramul Sf. Iachint de Vicina.

La 250 m de biserica se afla Izvorul cu apa tamaduitoare. Legenda spune ca Sfantul Apostol Andrei a sosit pe aceste meleaguri si insetat, a lovit cu toiagul in piatra si de acolo a inceput sa curga apa.



M Dervent mai este cunoscuta in randul credinciosilor si prin crucile de piatra, facatoare de minuni, care vindeca boli. Acestea sunt situate langa Biserica Manastirii.
Pana data viitoare, va pup,
Oana!
Un colț de liniște. <3
Salut! Am vizitat Manastirea Dervent chiar in ziua de Sf Gheorghe. Este o super locatie, un loc incarcat de credinta si evlavie. Voi reveni si pentru a vizita si Manastirea Sf Andrei….
Asa este, este o locatie minunata!