Religie

Pilda smochinului neroditor

19 July 2020
pilda smochinului neroditor

In pilda talantilor, Mantuitorul a vorbit despre roadele muncii si a observat ca, pe langa oamenii care stiu ce vor si muncesc, mai sunt altii: nehotarati, timizi sau intarziati. Acestia vor ramane toata viata nerodnici. Unii dintre ei, cum sunt cei nehotarati si timizi, pot sa fie oameni de valoare, insa din pricina lipsei de vointa vor fi intrecuti de altii, mai putin capabili, dar indrazneti. Mantuitorul are si pentru acestia un indemn de tarie: “Indrazniti, Eu am biruit lumea!”

Textul pildei: “Cineva avea un smochin sadit in via sa si a venit sa caute rod in el, dar n-a gasit. Si a zis catre vier: Iata, trei ani sunt de cand vin si caut rod in scmochinul acesta si nu gasesc. Taie-l; de ce sa ocupe locul in zadar? Iar el raspunzand, a zis: Doamne, lasa-l si anul acesta, pana ce il voi sapa imprejur si voi pune gunoi. Poate va face rod in viitor; iar de ce nu, il vei taia.” (Luca 13, 6-9)

Un smochin e foarte frumos pe dinafara, cu frunzisul lui verde. Dar menirea lui nu este sa faca numai frunze. El trebuie sa dea roade folositoare altora, altfel nu isi implineste menirea. De aceea Mantuitorul a zis in alta parte despre oameni: “Dupa roadele lor ii veti cunoaste. Au doar culeg oamenii struguri din spini, sau smochine din maracini? Asa ca orice pom bun face roade bune, iar pomul rau face roade rele. Nu poate pomul bun sa faca roade rele, si pomul rau sa faca roade bune. Iar orice pom care nu face roada buna se taie si se arunca la foc. De aceea, dupa roadele lor ii veti cunoaste” (Matei 7, 16-20)

Care sunt aceste ROADE? Bunatatea, ingaduinta, sinceritatea, mila, dragostea, cinstea, dreptatea, iubirea adevarului, lupta pentru tot ce-i nobil, uitarea de sine etc.

Dar un adevarat credincios nu se multumeste sa-si lumineze doar sufletul sau ci se ocupa si de cei nerodnici. El doreste ca semenii sai sa se bucure de binefacerile invataturii lui Hristos. Noi nu ne mantuim decat atunci cand ne-am ajutat fratii: “De ati facut fratilor Mei mai mici, zice Mantuitorul, Mie Mi-ati facut!”

Daca transpunem aceasta pilda in viata noastra sociala, putem spune ca exista multi oameni in jurul nostru care vad mult rau in lume, iar altii indiferenti, nu vad nimic. Cei dintai de amarasc si aproape ca-i urasc pe oameni, iar ceilalti lasa buruienile sa mearga de capul lor. Iata cateva ganduri calauza:

  • Sa nu traiasca omul numai pentru el
  • Sa fie constient ca faptele lui pot aduce fericirea sau nenorocirea a lui si a altora din jur
  • Viata si faptele noastre sa fie socotite ca un izvor din care sa soarba si altii exemple demne de urmat.

Aceasta pilda ne invata sa privim cu ingaduinta toate neajunsurile si sa le inlaturam incetul cu incetul. Sa nu ne grabim cu condamnarea cuiva. Dumnezeu nu ne da dreptul sa judecam. Ci o datorie: sa ridicam, sa indreptam, sa inaltam pe om in orice stare s-ar afla!

Preot Nicolae Buzescu & Diacon Alexandru Popovici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *