Skip to content

Oana Roxana Blog

Călătoresc prin viață

Menu
  • Home
  • File de jurnal
    • Casuta Noastra
  • Lifestyle
    • Cumparaturi
    • Ganduri Asternute
  • Calatorii
    • Romania
    • Trasee montane
    • Manastiri Romania
    • Bulgaria
    • Grecia
    • Ungaria
  • Retete
    • Dulciuri
    • Supe / Ciorbe
    • Mancaruri
    • Aperitive
    • Salate
    • Tefal One Pot
  • Colaborari
  • Recenzii
    • Carti
    • TV
Menu
https://www.vecteezy.com/photo/8369257-ingredients-asian-food-spicy-spices-in-thailand-curry-paste-and-red-chilli-peppers-background-top-view

Totul despre Gochujang – condimentul coreean cu gust Umami

Posted on 4 April 2023 by Oana R

Pasta de ardei iute Gochujang este un condiment tradițional coreean folosit adesea în supe, tocane și în mâncăruri pe bază de orez, datorită gustului său unic care este picant, sărat și dulce în același timp, dar și cu arome pământești. Tocmai de aceea se consideră cu Gochujang are un gust Umami, adică este savuros.

Pasta de ardei iute Gochujang este un condiment tradițional coreean folosit adesea în supe, tocane și în mâncăruri pe bază de orez, datorită gustului său unic care este picant, sărat și dulce în același timp, dar și cu arome pământești. Tocmai de aceea se consideră cu Gochujang are un gust Umami, adică este savuros.

Probabil te-am făcut curios, așa că citește mai departe și află totul despre Gochujang – produsul pe care îl vei regăsi în orice casă din Coreea.

Ce conține Gochujang

Ingredientele de bază ale Gochujang sunt orezul glutinos, boabele de soia fermentate, fulgii/pudra de ardei iute și sarea. Unele rețete tradiționale conțin și îndulcitori, spre exemplu malț de orz, care au început să fie folosiți pentru a oferi pastei un gust care să fie plăcut de mai multă lume. Se consideră că îndulcitorii ajută la echilibrarea notelor sărate și savuroase.

Pasta Gochujang din comerț poate conține și alte ingrediente, cum ar fi siropul de glucoză, mierea și extra condimente (usturoi, piper).

Pentru a obține un Gochujang autentic, rețeta tradițională indică faptul că amestecul de ingrediente trebuie lăsat la fermentat în lumina soarelui pentru o perioadă cuprinsă între 4 și 6 luni (sursă aici). Pasta Gochujang se prepară mai ales în lunile de iarnă, când soarele nu este atât de puternic prin comparație cu lunile de vară, când fermentarea ar avea loc prea rapid și amestecul ar putea exploda. Pasta obținută are o textură groasă și lipicioasă.

Ce gust are Gochujang

Iubitorii de sosuri picante apreciază Gochujang pentru gustul său iute, sărat și dulce. Ardeiul roșu și iute este cel care oferă pastei iuțeală în funcție de soiul ardeiului, iar dacă se vor folosi ardei uscați la soare, pasta obținută va avea și un gust ușor afumat.

Pudra din boabe de soia fermentată este responsabilă de notele de pământ pe care le regăsim în aroma pastei și care sunt caracteristice ciupercilor, legumelor rădăcinoase și ierburilor ca rozmarinul și cimbrul. De asemenea, soia contribuie la gustul savuros și Umami al Gochujang.

Nu în ultimul rând, orezul glutinos și malțul din orz aduc dulceață pastei.

Cum să folosești Gochujang

Spre deosebire de alte sosuri asiatice, pasta de ardei iuți Gochujang nu prea este folosită individual, ci mai degrabă în combinație cu alte ingrediente, pentru a-și echilibra din intensitate și pentru a adăuga profunzime mâncărurilor.  În Coreea, Gochujang este adăugat în marinate pentru carne, tocane și cartofi prăjiți sau este folosit la crearea unui sos în care se adaugă și oțet sau ulei. De asemenea, este folosit și în alte țări asiatice, în rețele de Mapo Tofu (China), Yaki Onigiri (Japonia) si Pad Kra Pao (Thailanda).

Gochujang este destul de concentrat și are un gust pregnant, chiar înțepător, de aceea atunci când îl folosești ar fi bine să începi cu o linguriță de pastă. Aroma dulce, iute și sărată a Gochujang iese în evidență atunci când este întrebuințat cu moderație. Pentru început îl poți folosi pentru a unge aripioarele de pui sau coastele de porc înainte de a le găti. O altă variantă este să îl adaugi în supe pentru a le face picante.

Valori nutriționale pentru Gochujang

Gochujang este bogat în nutrienți care aduc beneficii pentru sănătate: ajută la pierderea în greutate, îmbunătățește digestia și este folosit în tratamentul diabetului deoarece poate combate rezistența la insulină.

O lingură de Gochujang conține 22 calorii, 4 grame de carbohidrați, 1 gram de proteine, 1 gram de lipide și 110 mg de sare. De asemenea, regăsim fibre, minerale (fier, calciu, magneziu) și vitamine (A, B6, C,).

Încearcă pasta de ardei iuți Gochujang pentru o experiență culinară coreeană autentică!

Sursa foto: vecteezy.com (https://www.vecteezy.com/photo/8369257-ingredients-asian-food-spicy-spices-in-thailand-curry-paste-and-red-chilli-peppers-background-top-view)

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
Buy me a coffee!

Buy Me a Coffee

Cauta aici:

Bine ai venit!

 

Îți mulțumesc că ești aici! Sper ca postările mele să îți vină în ajutor, să îți aducă un zâmbet pe buze și să te informeze acolo unde ai nevoie!

Pentru colaborări nu ezita să mă contactezi pe pagina de Facebook!

Te astept si pe Facebook!

Oana Roxana

Vizitatori!

619852
Visit Today : 339
Visit Yesterday : 313
This Month : 8119
This Year : 86001
Total Visit : 619852
June 2025
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
« May    

Categories

Bloguri pe care le citesc!

  • Coffee time
  • Din Casuta Noastra
  • Dulce Casa
  • Dana
  • Franturi din viata mea
  • Floarea Casei
  • Explorator prin viata
  • Provocari si obiceiuri

Comentariii!

  • Oana R on Jurnal de iunie – 15/06: “Multumesc din tot sufletul!!” Jun 19, 04:58
  • Ioana Radu on Jurnal de iunie – 15/06: “La multi si binecuvantati ani unul alaturi de celalalt, viata lunga impreuna cu sanatate si multe bucurii. Felicitari Diei, iar…” Jun 17, 04:59
  • Oana R on Jurnal de iunie – 15/06: “Buna, Daniela! Intotdeauna o placere sa iti citesc comentariile si mai ales sa avem asa multe in comun! Mai este…” Jun 15, 18:36
  • Daniela on Jurnal de iunie – 15/06: “Draga Oana, Te felicit pentru toate rezultatele frumoase si evenimentele importante din aceasta perioada!Tie iti urez mult succes in continuare…” Jun 15, 15:05
  • Oana R on Jurnal Mai 2025: “Buna, Corina, multumesc din suflet! Tonotil-ul are un gust oribil, nu il pot lua din pacate, iau de ceva luni…” May 30, 17:50

advent album foto bolognese braila briose caini calatorii carti casa ciorba ciorbe copii costinesti cumparaturi defileuldunarii dulciuri educatie elefant femeia fericire genti iubire jumbo jurnal lidl litera manastiri manastiri romania negresa pepco pizza psihologiavietii psihologia vietii rechizite relatii retete rochii romania shein shopping tablou diamante tefalonepot tigla metalica traseu montan viata

Postări populare

  • Retete gatite la Oala Tefal One pot – Paste cu sos alb & Ciorba de fasole pastai posted on September 24, 2021
  • Paste cu pui la cuptor posted on August 26, 2020
  • Jurnal Mai 2025 posted on May 26, 2025
  • Jurnal de iunie – 15/06 posted on June 15, 2025
  • Rase de caini – principalele carecteristici (Partea 1) posted on June 16, 2020
  • Musaca de cartofi si carne de porc (Oala Tefal + cuptor electric) posted on November 15, 2021
© 2025 Oana Roxana Blog | Powered by Superbs Personal Blog theme