Buna dragilor! Desi am avut o situatie mai atipica anul acesta cu plecarile, nu ne-a lasat sufletul sa nu mergem la munte, mai ales pentru Dia, intrucat vrem sa o obisnuim sa faca trasee pe munte de mica! Asa ca, am urcat “pe cai” si am fugit trei nopti la Busteni – Valea Prahovei. Haideti sa povestim!
Ne-am cazat in Busteni la Pensiunea “Casa Magica Busteni”, am luat o camera dubla cu pensiune completa la pretul de 200 Lei/npte. Ne place foarte mult ca putem admira Crucea Caraiman din balcon in toata splendoarea ei, mai ales cand cerul este senin dimineata, privelistea este inedita! Mancarea este buna, preturi accesibile si locatie buna, aproape de centrul Busteni-ului. Rezervarea am facut-o direct pe site-ul lor, in sezon se plateste o noapte de cazare avans, in extrasezon cum am fost noi, nu se plateste, doar se confirma rezervarea cu cateva zile inainte, online prin discutia tinuta pe mail cu reprezentantul pensiunii. Suma de bani aferenta mesei este incarcata pe un card si poti servi masa oricand doresti pana la 22 (21 ultima comanda). Nu esti conditionat de suma sau ora cand servesti masa. Recomandam!

Dupa ce am despachetat, am mancat si am fugit la gara sa prindem trenul spre Sinaia. Biletul de tren Busteni-Sinaia costa 11.40 lei la tren Rapid si 4.40 Lei la tren personal. Calatoria a durat cam 10 minute, deci nu a fost nevoie sa luam loc, am stat si am admirat privelistea si calatoria in picioare la geam! Dia a fost fascinata si vom repeta experienta si cu alta ocazie!
[ngg src=”galleries” ids=”77″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″]Gara Sinaia, la fel de impresionanta si frumoasa ca intotdeauna, mi-a trezit amintiri tare frumoase de cand calatoream an de an cu parintii mei cand eram mica, cu rucsacele incarcate in spate, ajungeam si ne cazam la hotel dupa o calatorie lunguta Constanta-Sinaia.


Am pornit la pas spre Manastirea Sinaia si ne-am oprit pe drum pentru cateva poze!


Manastirea Sinaia a fost zidita in anul 1695 de marele spatar Mihai Cantacuzino, fiind ridicata in urma unui pelerinaj la Man. Sf. Ecaterina din Muntele Sinai (de unde provine si numele manastirii). Vechea manastire, construita in stil brancovenesc, pastreaza pana astazi pictura realizata de Parvu Mutu Zugravul. In curtea manastirii se afla, langa paraclisul din 1792, cavoul lui Take Ionescu, prim ministru al Romaniei (1921) si ministru de externe in perioada Primului Razboi Mondial.
[ngg src=”galleries” ids=”78″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″]In curtea noua a manastirii a fost inaltata in anii 1842-1846 biserica inchinata Sf. Treimi – din piatra si caramida. Prin grija regelui Carol I, Man. Sinaia este prima manastire din tara electrificata. Familia regala a locuit in aceasta manastire, pe timpul vacantelor, pana in anul 1882 cand s-au mutat la Peles.
Traseu montan 1: Sinaia – Stana Regala
Iata a venit vremea primului nostru traseu de munte: Stana Regala Sinaia. Am ales un traseu accesibil intrucat am venit dupa un drum cu masina de 4,5 ore Constanta-Busteni. Am pornit acest traseu de la Manastirea Sinaia si am urcat pe drumul spre Telecabina pentru cota 1400. Un avantaj al acestui traseu este faptul ca urcusul este pietruit (pe vremuri era traseul de plimbare pentru regii de la Peles). Poate fi facut si cu copiii (noi am avut-o pe Dia – 4 ani). Urci, asadar de la Manastire pe strazile spre cota1400, treci de Cabana Schiori si vei observa ca ajungi la o carare pietruita ce intra in padurea deasa. Marcajul nostru pentru acest traseu este: banda albastra!


Urcusul este solicitant pentru niste oameni sedentari , dar merita tot efortul, padurea te imbraca in copaci inalti si impunatori, iar punctul final iti taie respiratia prin peisajul sublim. Traseul a durat pentru noi (cu opriri dese, Dia inca nu era obisnuita cu ceva “miscare in urcus”) – 1h 30 minute!




Odata ce iesi din padure si ai izbavit, poiana ce ti se arata in fata este superba! Simti ca a meritat orice efort! Optional, puteti sa mai urcati cam 5 minute si veti ajunge la Stanca Franz-Joseph, un punct de belvedere absolut minunat de unde puteti admira Valea Prahovei si marca asta prin niste poze deosebite!
[ngg src=”galleries” ids=”79″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″]Intoarcerea pana in centrul Sinaiei a durat cam o ora si a fost evident mai usoara, caci este traseu in coborare. Am facut o mica plimbare prin centrul statiunii Sinaia, atat de draga mie, si am mers inapoi la gara sa asteptam trenul de intoarcere la Busteni. A fost un pic ciudat sa stam in peron sa asteptam trenul cam 30 minute noaptea, dar experienta a fost inedita! Am cantat, am povestit , ne-am bucurat de fiecare moment!

Traseu montan 2: Cabana Piatra Arsa – Cabana Babele – Crucea Eroilor (Caraiman)


Incepem ziua nr 2 la munte cu forte proaspete si sete de un traseu mai solicitant. Am mers cu masina de data asta pana la Cabana Piatra Arsa – 36km (1h), am parcat-o in fata cabanei si am pornit la pas! Traseul spre Cabana Babele si Crucea Caraiman l-am parcurs cu sotul meu si in 2015 si l-am prezentat AICI, dar vreau sa il prezint in imagini din nou, de data asta alaturi de printesa noastra draga! P.S. La bariera de la Cabana Piatra Arsa se plateste o taxa de 10 Lei/adult valabila 3 luni, incasata de reprezentantii Administratiei Parcului Natural Bucegi.

Cabana Piatra Arsa – Cabana Babele – traseu dificultate: usoara – durata noastra: 1h 30 minute. Marcaj: dunga verticala galbena. Traseul parcurge o padure mica (Jepii Mici) si scurta , apoi restul pe platou, nu foarte solicitant.



De la Cabana Babele am pornit spre Crucea Caraiman – traseu cu marcaj: Cruce Rosie – durata noastra 1h 30minute. Traseul de data asta este mai greu, mai solicitant, mai ales spre final cand te cam ajunge oboseala de la atata urcat si aveti grija la portiunea scurta de lanturi de la ultimul varf de deal pana sa vezi Crucea in zare. Bineinteles, NU uitati de tinuta obligatorie de munte, adidasi cu talpa aderenta, trening, pelerina, rucsacul cu apa, paturica pentru popas si ceva rontaieli. Puteti parcurge acest traseu fara probleme cu copii mici.




Mai exista un traseu Babele-Cruce, marcat cu cruce albastra care trece pe la Cabana Caraiman apoi urca pe Brana Mare a Caraimanului pana la Cruce, dar pe acesta il recomand doar celor curajosi si mai ales obisnuiti cu muntele, intrucat e mult mai solicitant. NU il recomand copiilor.


Crucea Eroilor Neamului / Crucea Caraiman a fost ridicata in amintirea eroilor ceferisti cazuti in primul razboi mondial si se afla la altitudinea de 2291m. A fost construita la initiativa Reginei Maria si a Regelui Ferdinand I si are o inaltime de 28 m, fiecare brat avand cate 7 m. In perioada aceasta se afla in restaurare.


Puteti admira o priveliste impresionanta, lumea pare atat de mica de aici sus, poti imbratisa norii care trec si vin, ba chiar poti cauta cateva puncte de interes in zare, cum ar fi Palatul Cantacuzino din Busteni. Merita sa ajungi aici cel putin o data in viata!


Intoarcerea a durat mai putin, 1 ora pana la Babele si o ora pana la Piara Arsa. Astfel, am avut un total de aproximativ de 5-6h cu tot cu pauza de 20minute de la Cabana Babele si 20-30minute la Cruce. Mandruta noastra inca ne povesteste cat de frumos a fost acolo sus la Cruce, deci suntem extrem de multumiti ca am facut acest traseu cu ea!

Traseu montan 3: Busteni – Cascada Valea Spumoasa
Traseul preferat al Dianei a fost acesta de astazi, dar mai ales cascada, a fascinat-o pur si simplu. Este un traseu fara marcaj deci nu este stiut de foarte multa lume ca vecinul spre Cascada Urlatoarea, dar mult mai facil, mai accesibil si pot spune ca mi se pare mult mai spectaculoasa cascada aceasta.

Ca sa pornim pe acest traseu, mergem cu masina pana in spatele cladirii de unde se ia telecabina de Busteni spre Babele. Dupa ce parcam pe drumul pietruit dinspre padure, o luam la pas. Avem bifurcatia la intrare in padure. Daca o luam inainte mergem pe traseul spre Cascada Urlatoarea, in schimb noi vom alege traseul marcat cu Cruce Albastra (valea Jepilor Mici, Cabana Caraiman). NU va speriati, mergem pe acest traseu 5-7 minute si apoi ne despartim de el.



Avem parte de un urcus mai abrupt prin padure de cateva minute, ajungem la un drum pietruit mai lat si mai pasim cateva minute pana ajungem la aceasta bifurcatie din poza. Drumul marcat cruce albastra o ia la stanga, dar noi vom merge inainte, pe langa niste tevi de mari dimensiuni utilizate la captarea apei, fiind insotiti tot traseul de zumzetul apei ce coboara de la cascada mult urmarita de noi.




Ajungem imediat la aceasta cadere mica de apa si la primul punct de captare al apei – Captarea Izvorul Caraiman – altitudine 1032m. Mai parcugem putin din traseu si ajungem la Captarea Denes 1045m. Traseul este unul placut, prin padure, nu este solicitant, ne ghidam dupa zgomotul apei care se muta de pe dreapta pe stanga si tot asa de-a lungul traseului.



Ajungem si la al treilea punct de captare: Captarea Caraiman 1082m altitudine. Mai multi turisti faceau poze aici printre stanci la inaltime, altii se odihneau in hamace. Am stat si noi cateva minute, dupa care am pornit stiind ca mai avem putin pana la bijuteria cautata. Urmeaza un urcus de vreo 5 minute mai abrupt prin padure dupa care ajungi la un Refugiu Salvamont. Acum stii ca mai ai cam 30metri si ajungi la Cascada Valea Spumoasa ce se arata in marea ei splendoare. Am parcurs traseul in aprox 45-50 minute, dar asta pentru ca Dia se oprea des.


Cascada Valea Spumoasa este situata la o altitudine de 1147 m si este superba, merita cu siguranta sa o vizitati, apa izvoraste de la cativa metri deasupra stancilor, iar apa este de o calitate foarte buna. O puteti admira din multe colturi, ba chiar sa va bagati in spatele unor perdele de apa si sa simtiti aerul rece degajat de ea…..divin!
[ngg src=”galleries” ids=”81″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″]La intoarcere am facut cam 30 minute, traseul este mai facil, fiind in coborare. Noi am fost sa vizitam apoi Manastirea Caraiman, una din manastirile noastre de suflet. Dia deja o cunoaste bine, mangaie poneii, se joaca la pasari, alearga pe iarba, se simte libera si fericita.

Am stabilit un alt loc plin de incarcatura sufleteasca pentru noi anul trecut si de-abia asteptam sa ajungem si anul acesta si am mers in aceasta seara de sambata, Cabana Poiana Secuilor (Predeal). Imi este greu sa va descriu acest loc in cuvinte, pur si simplu ma fascineaza mereu atmosfera si privelistea. Munte..padure..Mancare buna…Muzica buna live…foc de tabara…joaca, voie buna..cai, o vulpita naravasa ce e de-a casei..Adierea vantului cand se lasa noaptea ce te racoreste…PARADIS!




Sper ca v-am adus informatii noi si veti parcurge si voi traseele prezentate de noi, noi ne-am bucurat fiecare secunda de ele, sperand sa nu treaca timpul mai repede, dar din fericire amintirile raman mereu!
Voi ati parcurs aceste trasee? Astept feedback-ul vostru cu un comentariu pe blog! Pana data viitoare,
Kisses
Oana
🙂 Ce-as pleca si eu…