*Articol sponsorizat
Pe măsură ce aparatele de tip sous vide încep să își găsească drumul în tot mai multe bucătării casnice, bucătarii profesioniști din întreaga lume se întreabă unde au fost ceilalți în toți acești ani! De fapt, renumitul bucătar Heston Blumenthal a spus chiar că „Gătitul sub vide este cel mai mare progres în tehnologia de gătit de zeci de ani”.
Sous vide a fost ceva obișnuit în bucătăriile profesionale încă din anii 1990. Dar de ce este asa de indragit de catre profesioniștii? Iata mai jos 5 motive pentru care bucatarii iubesc gateasca prin metoda sous vide:
1.Gustul
Desigur, cel mai important lucru pentru orice bucătar, indiferent dacă este într-o bucătărie cu stele Michelin sau pur și simplu în bucătăria de acasă, este gustul și aroma unui fel de mâncare.Când gătiți folosind metode tradiționale, atât aroma, cât și sucurile se pot pierde pe parcurs. Prin sigilarea în vid a tuturor ingredientelor, păstrați aromele și sucurile împreună pe tot parcursul procesului de gătit. Credeți sau nu, ambalarea sub vid intensifică aroma oricărui ingredient.
2.Precizia
Când lucrați într-o bucătărie profesională, nu există loc pentru erori și lucrurile trebuie făcute exact ca la carte. Aici intră motoda de gatit in sous vide, permițându-le bucătarilor un nivel de control fără egal asupra mâncărurilor. Cu un cuptor sau un grătar tradițional, temperatura va varia cu câteva grade pe parcursul procesului de gătit, dar cu sous vide, bucătarii își pot alege temperatura și o pot menține. Așa reușesc să-ți pregătească friptura exact așa cum îți place, de fiecare dată.
3. Confortul
Într-o bucătărie profesională, este important să puteți petrece cât mai puțin timp pregătind fiecare fel de mâncare. În timp ce sous vide-ul poate însemna perioade lungi de gătit, foarte puțin din acest timp necesită de fapt atenția bucătarului. Cele mai multe feluri de mâncare necesită doar câteva minute pentru a pregăti ingredientele și a le sigila. După aceasta, este vorba pur și simplu de încălzirea băii de apă la temperatura dorită și lăsarea ingredientelor să se gateasca corespunzător. Nu este nevoie să verificați alimentele sau să le amestecați. Odată gătit un fel de mâncare, acesta poate fi ținut la temperatura de servire pentru o perioadă lungă de timp, fără a risca uscarea acestuia, gătirea excesivă sau arderea.
4. Beneficiile nutriționale
Prin metoda de gatit tradițională, la o temperatură ridicată, un număr mare de grăsimi solubile în apă importante, vitamine și antioxidanți se pierd în lichidul de gătit sau se evaporă în aer. Cu metoda de gatiti sous vide se pastreaza toate valorile nutritionbale ale alimentelor.
5. Prezentarea
O posibilă problemă pe care unii ar putea să o aibă cu gătitul sub vide este că, atunci când iese carnea, poate părea puțin ciudată și puțin gătită (chiar dacă ea este de fapt perfect gătită). Desigur, prezentarea este la fel de importantă ca si gustul pentru un bucătar profesionist, dar acest lucru nu trebuie să fie o problemă cu gătitul sous vide. Este o sarcină simplă și rapidă să terminați carnea fie într-o tigaie, fie cu ajutorul unei suflante pentru a crea o rumenire și o aromă crocantă, menținând în același timp centrul fraged și umed.
Dacă sunteți un bucătar profesionist și încă nu ați încercat sous vide în propria bucătărie, va invitam sa incercati echipamentele sous vide din magazinul Lancom. Lancom-echipamente de gatit profesionale pentru afacerea ta!
Este prima data când aud despre aceasta tehnica, suna interesant.
Nu prea sunt familiarizată cu ideea. Sunt curioasă dacă pot face preparate plant-based.
am mai auzit de aceasta metoda de gatire si sincer, chiar as vrea sa mananc si eu ceva preparat asa!
Ce articol interesant. Este prima data când aud de aceasta tehnica.
Am auzit si eu ca aceasta metoda este destul de frecventa in marile bucatarii
Valorile nutritionale cred ca constituie un punct important cand consumi mancarea.
Cunosc tehnica de la tv, dar nu am mâncat niciun preparat gatit astfel. Sunt tare curioasă, desigur ?
Am auzit la chefi la cutite de acest terment dar nu stiam exact ce si cum , acum am inteles mai bine.
Eu chiar mi-as dori sa gust o mancare gatita prin aceasta tehnica
Desi nu sunt bucatar profesionist ma intereseaza aceasta metoda de pregatire a bucatelor si as vrea sa aflu cat mai multe despre ea.
Este prima data cand aud de aceasta tehnica. In ultima perioada gatesc din ce in ce mai des asa ca ma intereseaza tot ce tine de bucatarie. Multumesc pentru informatii!
N-am mai auzit de aceasta tehnica sincer, multumesc pentru informatii! 🙂