Construim Casuta Noastra

Construim Casuta Noastra | Proiect & Avize & Credit constructie casa

Buna, dragilor! Dupa Partea 1 , in care v-am oferit sfaturi in achizitia terenului unde urmeaza sa va construiti casuta mult dorita, urmeaza partea a doua ce consta in “hartii” – proiect, avize si credit la banca. Aceasta etapa a durat 5 luni pentru noi, din martie 2021 pana acum in august 2021. Este un an aglomerat, se construieste mult, deci ne-am inarmat cu cata rabdare s-a putut pentru a face fata amanarilor. In mod normal aceasta etapa dureaza cam 2-3 luni avizele & proiectul si o luna creditul.

Dupa studiul geotehnic (600lei) si achizitia terenului, trebuie sa mergeti la primaria comunei de care apartineti cu noul teren si sa luati toate informatiile in legatura cu PUZ-ul, adica Planul Urbanistic Zonal. Acolo aflati informatii esentiale care va ajuta in proiectarea casei (maxim etaje admise, POT, distanta dintre cladiri , avize necesare construirii etc).

Proiect

Eu sunt mai organizata din fire si atunci, pana sa ajung la proiectant mi-am dorit sa ne cream noi schita casei, in functie de dorinte si necesitati. Asadar, am gasit un site foarte util pe care vi-l recomand daca va place sa va “jucati” si anume: https://floorplanner.com/ Pana sa incep sa fac schite ne-am gandit foarte bine ce fel de casa ne dorim: cu etaj/mansarda/la sol. Ne-am hotarat la o casa la sol, intrucat este teren destul pentru a ne intinde (460mp) si eu personal nu ma vad intr-o casa cu etaj. Ne-am proiectat o schita in Floor planner pe care v-o arat mai jos, si cu ea am mers spre Proiectant.

floorplanner

Ne-am jucat putin si cu mobila ca sa vedem cum s-ar aseza si cat loc ar fi pentru corpuri:

La proiectant , bineinteles ca s-au mai schimbat , in functie de sfaturile si recomandarile lui. Asadar, am mai modificat suprafete la camere, am adaugat o anexa la casa pentru a ne putea incadra in POT-ul zonal al comunei si am ajuns la schita finala prezentata mai jos (S utila 122mp):

Am vrut sa fie separate zona de zi si zona de noapte, in fata am pus dormitoarele, o baie, dressing, birou apoi baia mare, sufrageria si bucataria cu camera tehnica. Avem si magazia, anexa, care este in continuarea bucatariei. Gradina este in spate, iar casa este amplasata la cativa metri de poarta de acces in curte. Nu am vrut un hol clasic, ingust de la intrare pana la iesire, asa ca am latit un pic in parti dupa ce intri. Avem si un antreu de 4mp unde vom putea pune un cuier. Daca doriti mai multe detalii despre proiect, va astept cu intrebari in comentarii! Cost proiect: 7000 Lei

Am finalizat proiectul si am mers la Primarie pentru a depune actele pentru eliberarea Certificatului de Urbanism ( 8 Lei). A durat cam 10 zile eliberarea lui. Pentru acesta a trebuit si extrasul de carte funciara eliberat de notarul unde am facut actele pentru cumpararea terenului.

Apoi am depus pentru Avizele de amplasament necesare constructiei:

  • Aviz Raja (Apa si canalizare) – Cost 225 lei
  • Aviz Enel (Energie Electrica) – Cost 113 lei
  • Aviz Distrigaz (Gaze Naturale) – Cost 190 lei

Autorizatia de constructie – pentru aceasta am depus la Primarie toate actele de mai sus, incepand de la proiectul complet (intocmit de arhitect, inginerul de rezistenta si inginerul de instalatii), avizele de amplasament de mai sus , certificatul de urbanism , extras carte funciara la zi, act de proprietate, cerere autorizatie de constructie si dovada achitarii taxei: 0.5% din valoarea lucrarilor. (in cazul nostru 820 lei)

La ISC am platit taxa 0,1% + 0,5% (0.6% din valoarea lucrarilor) si ni s-a eliberat avizul a doua zi. (in cazul nostru 987 lei)

Am demarat creditul la Alpha Bank – credit pentru constructie casa in regie proprie . Am platit taxa de evaluare teren – 714 Lei. A durat cam o luna pana ni s-a aprobat , dar voi face un articol separat despre costuri, evaluari, rate si alte detalii. Daca aveti curiozitati, va astept comentariile!

Total Costuri Proiect + Avize (fara banca): 10.000 Lei

Aveti curiozitati? Va astept in comentarii!

Stati pe aproape, urmeaza partea 3 – Fundatia!

12 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.