*Articol sponsorizat
Pavajul rezista in mod regulat la forte masive de la masini, camioane si remorci. Avand in vedere durabilitatea pavajului, ar putea parea ciudat faptul ca simplele schimbari de temperatura pot provoca daune structurale serioase drumurilor si parcarilor. Dar schimbarile meteo reprezinta o amenintare semnificativa atat pentru asfalt, cat si pentru beton.
Variatiile de temperatura forteaza pavajul sa se extinda si sa se contracte, ducand la fisuri care se extind rapid daca nu sunt reparate. Astfel de crapaturi nu sunt doar o problema minora – daca nu sunt abordate, ele pot duce la suprafete deformate, inegale, care prezinta un pericol pentru siguranta atat pentru soferi, cat si pentru pietoni. Aceste amenintari sunt deosebit de pronuntate atunci cand se schimba anotimpurile, din cauza potentialului de fluctuatii rapide de temperatura.
Un principiu fizic simplu sta la baza majoritatii motivelor de deteriorare a pavajului legate de temperatura: materialele de pavaje curti se extind la incalzire si se contracteaza la racire. In timp ce aceste expansiuni si contractii sunt normale si asteptate, ele pot duce la crapaturi in mai multe conditii, cum ar fi:
- Portiuni din pavaj se incalzesc inegal
- Temperaturile se schimba rapid
- Pavajul este expus la caldura sau frig excesiv sau prelungit
Acest tip de daune este cel mai frecvente in timpul iernii, cand temperaturile se deplaseaza rapid peste si sub punctul de inghet. Diferentele de temperatura pot aparea si atunci cand frunzele sau structurile de parcare umbresc unele zone ale trotuarului, lasand pe altele expuse. In aceste cazuri va trebui cu siguranta sa apelezi la firme de constructii pentru a repara defectiunile.
In al treilea caz, expansiunile sau contractiile de la sine sunt suficiente pentru a sparge pavajul. Acest lucru se poate intampla vara, cand trotuarul expus se coace la soare toata ziua si se extinde dupa capacitatea sa, sau iarna, cand contractia continua pune stres pe trotuar care culmineaza cu craparea.
Temperaturile extreme si fluctuatiile de temperatura sunt factori majori care influenteaza longevitatea pavajului. Cu toate acestea, aceste influente rareori functioneaza singure pentru a deteriora pavajul. In schimb, schimbarile de temperatura provoaca fisuri sau vulnerabilitati in trotuar. De acolo, precipitatiile sau condensul intra in structura, provocand defecte mai substantiale.
Expus la caldura constanta de vara, pavajul se extinde pana cand dezvolta modele de fisuri. In timp ce aceste fisuri nu sunt de obicei o problema majora, ele permit ca apa sa patrunda in trotuar si sa se adune sub suprafata lui, erodand fundatia sa. Apoi, atunci cand forta este aplicata pe asfaltul sau betonul slabit, se poate forma o crapatura mai mare sau chiar o groapa.
In timpul iernii, precipitatiile reprezinta o amenintare si mai mare datorita posibilitatii de inghet. In timp ce vara, apa se evapora in cele din urma, condensul poate ingheta in timpul lunilor de iarna – si spre deosebire de pavaj, apa se extinde pe masura ce ingheta. Ca urmare a acestei expansiuni, cantitati mici de apa colectata incep sa impinga spre exterior pe masura ce ingheata, fortand largirea fisurilor. Aceste fisuri mai mari permit adunarea a mai multa umiditate inainte de urmatoarea inghetare, creand un ciclu de daune care poate fi dificil de reparat pe vreme nefavorabila.
La fel ca vara, apa poate, de asemenea, sa se adune sub straturile de suprafata ale trotuarului, intrand prin fisuri sau trecand sub suprafata pavata prin solul si vegetatia adiacente. Cand apa ingheata sub trotuar, aceasta impinge in sus, rezultand crapaturi extinse sau alte deteriorari. Acest proces, cunoscut si sub denumirea de inghet , duce la daune importante care deseori necesita revopsirea completa.
Deoarece inghetarea poate fi atat de daunatoare, este vital sa reparati chiar si fisurile minore cat mai curand posibil. Crapaturile mici din timpul verii pot permite apei sa se adune si sa inghete in timpul iernii, agravand semnificativ daunele.
