Am multe cunoștințe care au fost dezamăgite de experiența lor cu bulbii de flori. De cele mai multe ori, nu reușeau să se bucure de florile pe care și le-ar fi dorit, spunându-mi că au luat țeapă cu această alegere.
Eu am găsit o diversitate de bulbi la Grădinamax, cu care am decis să experimentez. Este adevărat că aveam deja ceva bulbi în grădină, deci știam cu ce se mănâncă și cum se procedează cu aceștia.
M-am decis să cercetez această problemă mai în detaliu după ce am văzut că multă lume nu se prea descurcă cu bulbii. Mi-am pus la bătaie atât experiența în plantat bulbi și cultivat plante în acest mod, dar am încercat și experimente cu bulbii noi, ceva ce nu am mai avut în grădină. Adevărul e că a fost prilejul perfect de a face modificări în grădină, lucru pe care mi l-am dorit de ceva vreme. Iar portofoliul generos al magazinului Grădinamax a fost exact de ce am avut nevoie pentru a-mi duce planul la bun sfârșit.
De ce unii dintre noi nu au rezultatele dorite când plantează bulbi? Iată ce sfaturi pot oferi în acest sens:
- Bulbii trebuie plantați în locul potrivit
Chiar și cei mai buni bulbi pot eșua în a se dezvolta dacă nu sunt plantați acolo unde trebuie. Majoritatea bulbilor preferă plantarea în locuri însorite, dar e întotdeauna o idee bună să fii atent(ă) la detaliile de plantare și creștere a fiecărui soi în parte. Aceste detalii vor fi disponibile pe ambalajul bulbilor sau pe site-ul comerciantului (de exemplu Grădinamax oferă informații utile cu privire la cerințele plantelor).
Pe lângă lumină din partea soarelui (cel puțin 6 ore pe zi), bulbii mai apreciază și un sol afânat, ce drenează apa eficient. Dacă apa băltește acolo unde ai plantat bulbii, se prea poate ca aceștia să putrezească.
- Și timpul trebuie să fie potrivit
Nu doar locația, ci și perioada de plantare influențează succesul bulbilor aleși. Plantarea bulbilor depinde de perioada lor de înflorire. Bulbii care înfloresc primăvara, cum ar fi narcisele și lalelele, ar trebui plantate în toamnă, în septembrie și octombrie. E important ca temperatura solului să fie ceva mai scăzută. Bulbii ce înfloresc vara, cum ar fi gladiolele sau daliile, ar trebui plantate în primăvară, după ce a trecut riscul înghețului.
- Trebuie plantați la adâncimea potrivită
Nu știi cât de adânc să plantezi bulbii? Foarte multe persoane nu cunosc răspunsul la această întrebare. Ca regulă generală, trebuie să pregătești o groapă pentru bulb ce este de două sau de trei ori mai adâncă decât înălțimea bulbului. Deci, adâncimea potrivită ține de mărimea bulbului. Desigur, există întotdeauna excepții de la regulă, de aceea este întotdeauna recomandat să verifici specificațiile pentru fiecare bulb în parte.
- Plantează-i cu partea ascuțită în sus
Un alt aspect deosebit de important, când se plantează bulbi, este modul în care sunt așezați în pământ. Partea ascuțită trebuie să fie întotdeauna orientată în sus, iar partea rotunjită (unde se pot vedea mici mustăți) trebuie să fie în jos. Astfel, ușurezi munca plantei tinere atunci când vrea să iasă din pământ. În caz contrar, riști ca planta să nu mai iasă la suprafață.
- Acordă atenție calității solului
Orice plantă, fie ea ieșită din bulbi sau semințe, are nevoie de nutrienți pentru a se dezvolta și, mai ales, pentru a produce flori. Din acest motiv calitatea solului este un factor important. Materia organică este necesară în solul în care plantezi bulbii, dacă dorești să stimulezi o înflorire bogată. Pe lângă oferirea de nutrienți, materia organică afânează solul uscat sau argilos și îl face mai primitor pentru bulb și plantă. Așadar, gunoiul de grajd sau compostul sunt întotdeauna binevenite. Adaugă-le în sol și vei vedea diferența.
- Adăpostește bulbii sensibili
La finalul sezonului cald, dacă ai în grădină bulbi sensibili la frig și îngheț, ar fi indicat să îi scoți din pământ și să îi păstrezi într-o cameră mai răcoroasă, dar ferită de curenți. Acești bulbi nu vor rezista peste iarnă, din cauza temperaturilor prea scăzute, iar în următorul an nu vor mai produce plante. De aceea este bine să știi ce soiuri plantezi și dacă este necesar să le adăpostești la interior pe perioada sezonului rece.
Va fi aproape imposibil să iei țeapă cu bulbi dacă acorzi puțină atenția acestui tip de plante. La Grădinamax găsești o gamă largă de bulbi din care poți alege, împreună cu recomandări și caracteristici pentru fiecare plantă în parte. Să plantezi bulbi și să crești plante în acest mod nu este deloc greu. Iar cu puțină grijă, bulbii plantați se vor înmulți, îmbogățind grădina an de an.
*Articol sponsorizat de Gradinamax!