Manastirea Sf Maria Techirghiol
Calatorii,  Manastiri Romania

Manastirea Sf.Maria din Techirghiol

Man. Sf. Maria din Techirghiol este cu siguranta un loc deosebit de valoros. Incarcat de spiritualitate, credinta si caldura duhovniceasca, inca se mai simte caldura si bunatatea Sfantului parinte Arsenie Papacioc, care a slujit si a locuit cu mult timp in urma in acest lacas sfant.

Primul patriarh al Romaniei, Miron Cristea, a cumparat in 1928, in Techirghiol, o vila cu 16 camere, pe care a transformat-o in sanatoriu preotesc, deservit de cateva calugarite.

In 1951 PF Justinian a adus in plus o frumoasa biserica de lemn, din sec. al XVII-lea, de origine transilvaneana (Maioresti, jud. Mures), cu hramul Sfintii Apostoli Petru si Pavel, pe care a resfintit-o pe 15 August 1951, schimbandu-i hramul in Adormirea Maicii Domnului.

In 1995 schitul a devenit Manastire. Intre 1999 si 2000 s-a amenajat o baza moderna de tratament balnear, sub ocrotirea Sf Pantelimon.

Manastirea Sf Maria Techirghiol

In octombrie 2000 PF Teoctist a pus piatra de temelie pentru constructia unei noi biserici de zid cu acelasi hram. In manastire functioneaza un atelier de icoane bizantine.

In incinta manastirii se afla si fantana cu statuia Sf. Pantelimon, ocrotitorul medicilor si al celor bolnavi, sculptata in bronz de renumitul sculptor roman Ion Jalea si adusa de patriarhul Justinian de la Spitalul “Sf. Pantelimon” din Bucuresti.

In curtea Manastirii putem gasi si chilia devenita muzeu acum, unde a stat parintele Arsenie Papacioc , dar si mormantul acestuia. Din anul 1976, numele Manastirii Sf. Maria din Techirghiol este nedespartit de cel al parintelui Arsenie Papacioc – duhovnicul care a daruit acestei manastiri renumele, omul care si-a impletit impresionantul sau destin cu cel al manastirii din acel an pana la sfarsitul vietii (2011).

Leave a Reply

Your email address will not be published.