Manastiri Romania,  Romania

Manastirea si Pestera de la Dumbraveni (35km de Negru Voda)

A venit caldura si nu pot sta locului deloc, stiti ca ador sa calatoresc, mai ales intr-o zi frumoasa de weekend, cand sunt libera de munca si pot sa inspir, sa fug, sa nu ma mai gandesc la nimic altceva decat frumusetea naturii, vietii si familiei!

Am ales astazi o locatie in care nu am mai fost pana acum, o superba Manastire , situata la 35 de km de orasul Negru Voda, pe teritoriul comunei Dumbraveni, cea mai mica din judetul Constanta, la marginea drumului judetean Independenta-Dumbraveni, la o aruncatura de bat de granita cu Bulgaria.

Am pornit la drum dimineata cu o distanta de aproximativ 60km de casa, cu parcurgerea localitatilor Movilita, Topraisar, Amzacea, situate pe traseul nostru. M-am bucurat foarte tare ca strabatem multe localitati, intrucat este mereu un bun prilej de a-i arata Diei oite, vacute, cai, gaste, pui, etc.

Chiar am avut aceasta ocazie, de a opri intr-o comuna, unde o doamna tare draguta a lasat-o pe Didi sa puna mana pe un pui de gasca!

Imi plac traseele neaglomerate, cu putine masini, cu mult soare, unde natura pitoreasca impleteste multe culori frumoase de la albastrul azur al cerului pana la verdele fermecator al ierbii!

Pe raza localitatii Dumbraveni s-a descoperit in ultimii ani un complex rupestru, format din mai multe morminte crestine si o bisericuta ce prezinta analogii vizibile cu ansamblul paleocrestin de la Basarabi, Murfatlar, complex locuit in doua etape: sex V-VI si sec. IX-X. Pentru a pune in valoare importanta religioasa si culturala a acestuia, in anul 2004 a fost infiintata, in imediata apropiere, o manastire de calugari, cu hramul Acoperamantul Maicii Domnului. Slujba de sfintire a bisericii manastirii Dumbraveni a fost oficiata in 2009, de IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului.

Preotul a fost foarte amabil cu noi si ne-a explicat cum sa ajungem la Pestera Dumbravita. Din pacate, nu este foarte usor de ajuns intrucat nu este un drum semnalizat cu indicatoare dar nici imposibil daca doriti neaparat sa o explorati! Haideti sa va explic: din centrul localitatii Dumbraveni, se face un drum la stanga pietruit langa locul de joaca al comunei. O luati pe acel drum pietruit si veti observa in stanga niste foste cladiri CAP-uri, continuati pana la capatul drumului care se opreste intr-o mini parcare improvizata. De aici trebuie sa vedeti imaginea de mai jos, unde porneste drumul nostru la pas, spre Padurea Dumbraveni.

Drumul pana la Pestera este superb, plin de natura, asa cum ne place noua! Acesta porneste cu o padurice salbatica, unde putem sa ne bucuram de flori, gargarite si alte vietati! Daca doriti neaparat sa fiti pe “traseu” cautati o cruce galbena, caci acesta este indicatorul. Noi am coborat prin padure spre pestera direct.

Biserica Rupestra din Dumbraveni, dateaza din secolul IV e.n. A fost atestata arheologic putin mai tarziu, in anul 383, ne-a spus preotul. Aceasta a fost sapata de calugari autohtoni dobrogeni. Avea arhitectura de nava, avea altar, naos si pronaos. Inauntru are un culoar de 35 de metri, cu doua coturi, culoar care se ingusteaza pe masura ce inaintezi.

O priveliste superba se arata in jurul Pesterii, cu siguranta va veti bucura de ea!

Pentru ca am vrut sa mai facem o oprire pana acasa, am mers in portul Mangaliei sa admiram lebedele si sa inspiram putin aer de mare!

Sunt curioasa, ati vizitat aceste minunate locatii? Nu uitati sa ma urmariti si pe Facebook pe pagina mea, dar si pe Youtube! Va pup, Oana!

20 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.