Manastirea Turnu este asezata la poalele muntelui Cozia, pe malul stang al Oltului, la 2.5 km de Man. Cozia, pe teritoriul orasului statiune Calimanesti. Denumirea ii este data de un turn aflat pe stanca “Piscul lui Teofil”, turn construit de legiunile romane din Castrul Arutela in sec. al II-lea. Initial s-a numit “Schitul de dupa turn”, apoi “Schitul Turnu” si, in cele din urma, “Manastirea Turnu”.
Biserica Veche, cu hramul “Intrarea in Biserica a Maicii Domnului“, a fost ridicata in anul 1676, pe locul alteia din lemn, de Varlaam, Mitropolitul Tarii Romanesti, fiind o copie a Coziei vechi. In jur de afla numeroase chilii sapate in piatra, doua pesteri unde pustnicii se izolau de lume.
Biserica Noua, numita si Biserica cea mare, cu hramul “Schimbarea la fata“, a fost ridicata intre anii 1897 si 1901, de episcopul carturar Gherasim Timus. Aceasta are forma patrata, cu doua niveluri, parter si etaj, la fiecare nivel fiind o biserica in care se tine slujba separat,de alt preot.
La Manastire, pana in anul 1939 a functionat o scoala de cantareti bisericesti. Tot aici, a stat o vreme Sf Ioan Iacov Hozevitul. Desfiintat in 1961, asezamantul este reinfiintat ca schit in 1975, iar din 1988 redevine manastire. Cei care traiesc aici duc o viata aspra, neconsumand carne.
In apropierea acestui vechi asezamant monastic se pastreaza si astazi unele vestigii istorice renumite cum ar fi: castrul roman “Arutela”, stanca de piatra numita “Masa lui Traian” si baile termale de la Bivolari – pe malul stang al Oltului.
Tu ai vizitat aceasta superba Manastire? Daca nu, sunt sigura ca o vei pune pe itinerariul tau!
Pana data viitoare, kisses,
Oana