Grecia

Meteora, taramul magic al Greciei

Astazi va duc intr-un taram magic, plin de frumusete, de o incarcatura spirituala deosebita si o priveliste ce nu o poti uita vreodata! Cel putin o data in viata trebuie sa ajungeti aici, este extraordinar! Meteora este cel de-al doilea centru religios al Greciei, dupa Muntele Athos, un complex de Manastiri ortodoxe deosebit de frumoase.


Meteora (numele inseamna „stanci in aer”) este unic in toata lumea ca fenomen fizic. Aceasta formatiune de stanci a luat nastere datorita unui con in forma de delta, constituit din pietre de rau si namol, care se varsau in vechiul lac tessalic. Dupa separatia geologica a masivilor muntosi ai Olimpului si Ossei, apele lacului au gasit iesirea la Marea Egee prin Valea Tembi. Atunci, acest masiv in forma de delta s-a scindat in pietre si stanci uriase compacte cu inaltimi de pana la 400 de metri.

In prezent sunt 24 de manastiri, unele in stare mai deteriorata si unele foarte bine, intacte si functionale. Noi am vizitat in ziua noastra de august, cam torida: Sf. Treime, Sf. Stefan, Varlaam si Marele Meteor, unele dintre cele mai semnificative.

Meteora este situata in Grecia Centrala, la granita nord-vestica a Campiei Thessalieim aproape de orasul Kalambaka. Noi am pornit de la cazarea din Paralia Katerinis si am parcurs un drum cu autoturismul de 2 ore, 180 km.

Referitor la programul de vizitare trebuie sa va faceti putin lectiile dinainte intrucat unele Manastiri sunt inchise in anumite zile si anumite intervale de ore dupa cum urmeaza: 

  • Manastirea Marele Meteoron : zilnic,  program: 9 – 15, inchis Marti
  • Manastirea Sf Varlaam: zilnic,  program: 9 – 16, inchis Vineri
  • Manastirea Sfintei Treimi: zilnic, program: 9 – 17,  inchis Joi
  • Manastirea Sf Stefan: zilnic,  program: 9-13.30 si 15.30-17.30, inchis Luni
  • Manastirea Roussanou: zilnic 9-17, inchis Miercuri
  • Manastirea Sf Nicolas Anapafsas: zilnic,  program: 8-16, inchis Vineri

Tarif de vizitare: 4 Euro pentru fiecare din ele/persoana.

Pentru a intra in Manastiri trebuie sa respecti un cod vestimentar potrivit!

Nu uita sticla de apa, o sa ai nevoie, mai ales intr-o zi torida de vara!

Meteora este cea mai buna solutie daca vrei sa fii mai aproape de natura, la inaltime, sa patrunzi intr-o sfera plina de credinta si o stare de pace sufleteasca! Nu o ratati! Kisses, Oana!

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.