Cand am zarit titlul acestei carti pe internet, m-a intrigat si am cumparat-o. Nu regret, caci este o lectura foarte buna, o carte pentru cei care vor sa isi schimbe atitudinea fata de viata, care vor sa faca o transformare la nivel mental si mai ales o imbunatatire a calitatii gandurilor si a perceptiilor fata de cei din jur.
La baza cartii stau teoriile lui Alfred Adler, una dintre figurile marcante ale psihologiei secolului XX, si este construita sub forma unui dialog dintre un tanar “oarecum inadaptat” si un batran filosof.
Prin acest dialog constant intre cei doi, se trec in vedere zeci de intrebari fara raspuns pe care cineva si le pune atunci cand incepe sa vada viata cu alti ochi, cand incearca sa patrunda pe panta schimbarii si evolutiei mentale. Prima intrebare pe care ti-o pui atunci cand vrei sa te schimbi este “cum sa fiu fericit”, “ce inseamna fericirea pentru mine“, cum sa ma eliberez de influenta oamenilor din viata mea si a educatiei primite si trasate de familie multi ani de zile, apoi cum pot sa invat sa accept altfel oamenii in viata mea, sa pastrez relatiile interpersonale active, prezente, dar totodata sa ma detasez de influenta lor.
Cand incercam sa ne schimbam stilul de viata, trecem printr-un test de mare curaj. Apar acele temeri de schimbare, asociate cu teama de a nu reusi. Apoi ajungi sa intelegi de ce anume ti-e teama, poate fi sentimentul de inferioritate pe care il ai in fata celorlalti, care te retine sa stralucesti, stima de sine scazuta, gandindu-te si comparandu-te mereu cu cei din jurul tau. Acest sentiment de inferioritate nu are parti bune, dezvolta necesitatea de a primi laude din jur, ceea ce inseamna ca omul nu poate fi capabil sa aiba incredere totala in el si va fi dependent de ceilalti sa il ridice, sau mai rau, ajunge sa se puna in rolul de victima , incearca sa devina “special” prin experientele lui nefericite si astfel cauta sa se plaseze deasupra celorlalti. Viata NU este o competitie, e suficient sa progresezi, fara sa intri in competitie cu nimeni.
“Cand constientizezi ca exista o competitie cu victorie si infrangere, sentimentul de inferioritate este inevitabil deoarece individul se compara permanent cu altii si gandeste: l-am infrant pe acela sau am pierdut in fata lui.”
Atunci cand vom lasa deoparte competitia, victoria sau infrangerea, vom incepe sa ne corectam si sa ne schimbam pe noi insine.
Alte situatii discutate in dialogul celor doi cu multe exemple practice pentru a fi intelese sunt:
- fuga de sarcinile vietii spunand ca e vina celorlalti sau a mediului pentru ce ni se intampla, sau
- educatia bazata pe rasplata si pedeapsa ceea ce este gresita in dezvoltarea personalitatii, care creaza o anumita dependenta,
- contruirea relatiilor interpesonale eficienta prin necesitatea unei distantari necesara.
Libertatea inseamna sa nu fii pe placul celorlalti, este dovada ca traiesti liber si conform propriilor principii.
Curajul de a fi fericit include si curajul de a fi antipatizat, tu trebuie sa detii controlul in relatiile interpersonale. Sa nu ai asteptari de la ceilalti pentru a nu ajunge dezamagit. In loc sa gandim: “ce imi va da aceasta persoana?” mai bine ne intrebam “ce pot sa ii ofer eu acestei persoane si comunitatii in care traiesc?” Astfel dezvoltam capacitatea de a ne simti valorosi si eliminam sentimentul de apartenenta.
Va recomand aceasta carte deosebita, vanduta in peste 3.9 milioane de exemplare in intreaga lume, te face sa vezi anumite lucruri total diferit si sa iti gasesti raspunsuri la multe intrebari. Merita citita!
Tu ai auzit de aceasta carte? Ai citit-o? Daca da, ti-a influentat viata sau gandirea in vreun fel? Pana data viitoare, kisses!
Mă intereseaza foarte mult cartea asta. Chiar mi se pare foarte mult titlul. Mersi de recomandare! Am sa o caut și eu. ?
Nu am citit această carte și nu știam de ea. O voi pune pe lista pentru viitoarele achiziții, pare interesantă.
Foarte interesanta cartea, eu am fost pasionata de psihologie…iar învățăturile lui Alfred Adler, a fost un psiholog care m-a impresionat…
Faina carte, este exact ce am nevoie!
Pupici
Am citit cartea, o recomand si eu!
Trec printr o perioadă mai turbulenta in care mi e greu sa descifrez si sa inteleg unele lucruri care mi se intampla cu cei din jurul meu. ? As vrea sa o citesc mai mult ca niciodată. Multumesc.
Multe ai de învățat din această carte, imi plac citatele. ?. Cu siguranță o trec pe lista. ?
Pare o carte cu subiect interesant și util. Mi-am notat titlul și autorul, deoarece mi-a plăcut prezentarea ta.
Nu am citit cartea…din pacate in ultimele saptamani nu am prea avut timp de lectura.
Am si eu pe lista aceasta carte. Multumesc pentru toate informatiile.
Nu am citit cartea, dar mi-ar placea pentru că are multe sfaturi utile si bune de pus in practica.
Am trecut-o si eu pe lista, pare intriganta. Iti atrage atentia inca de la titlu.
Nu am citit-o, dar am un feeling ca m-ar influenta aceasta lectura si imi doresc s-o citesc
chiar interesanta cartea, chiar as vrea sa o citesc si eu, o pun pe lista de asteptare, pentru la plaja!
N-am auzit de cartea asta, dar titlul mi-a captat atentia! Chiar m-ai facut curioasa 🙂
“Curajul de a nu fi pe placul tuturor” este din punctul meu de vedere cea mai de impact carte pe care am citit-o pana acum. Conceptele din psihologia adleriena sunt punctate extrem de bine ca “tanarul” sa le inteleaga si sa isi schimbe perceptiile eronate despre viata. Este o carte impecabila si recomand sa fie citita de catre toata lumea.
celorlalti*
“Curajul de a nu fi pe placul celorlalti” este din punctul meu de vedere cea mai de impact carte pe care am citit-o pana acum. Conceptele din psihologia adleriena sunt punctate extrem de bine ca “tanarul” sa le inteleaga si sa isi schimbe perceptiile eronate despre viata. Este o carte impecabila si recomand sa fie citita de catre toata lumea.