urania carte
Carti

Recenzie “Cele 3 Nevoi psihologice de baza ale copiilor” – Urania Cremene

Va recomand aceasta carte esentiala in educarea copiilor si in evolutia lor, daca aveti in sange aceste principii de baza exemplificate de Urania, veti reusi sa cresteti copii echilibrati si cooperanti. Haideti sa vi le prezint!

Cartea incepe cu un important exercitiu de imaginatie si anume: cum iti vezi copilul tau la maturitate, la varsta de 30 ani? Este fericit, multumit de viata lui? Lucreaza cu drag la job-ul lui? E constient de competentele lui, responsabil, in stare sa ia decizii asumate? Are o stima de sine ridicata, are abilitati bune de comunicare, etc? Ei bine, asta este ceea ce iti doresti practic, copilul tau sa ajunga un adult echilibrat emotional, asta sa fie deznodamantul tuturor anilor in cate ti-ai dat silinta, sa fie un om reusit la maturitate. Echilibrat!

Urania Carte

Cartea aduce in atentie practici gresite in educatie, cum ar fi oferirea recompenselor pentru a obtine ceva , sau blocarea emotiilor copilului, sau chiar folosirea violentei pentru a obtine obedienta.

Urania ne spune in aceasta carte dar si in cursurile “All About Parenting” ca Teoria Autodeterminarii este baza educatiei si cresterii unui copil echilibrat, o teorie formulata de doi cercetatori: Richard Ryan si Edward Deci. Ei spun ca fiecare OM se naste cu 3 nevoi psihologice de baza si anume:

  • Nevoia de conectare
  • Nevoia de competenta
  • Nevoia de control

Daca acestea sunt satisfacute simultan, duc la starea de well being sau starea de bine. Daca una din cele trei nu este satisfacuta, automat vin starile de frustrare si comportament deviat de la normal.

Avem apoi prezentate pe larg in carte fiecare nevoie in parte cu exemplificari pentru a fi clar intelese si mai ales cai de a schimba tactica de educare pentru a avea un rezultat pozitiv din partea copilului si de cooperare.

Nevoia de conectare reprezinta nevoia de a fi vazuti, valorizati, respectati, unici; nevoia de a ne simti bine in pielea noastra si conectati, de a oferi in egala masura cu a primi.

Nevoia de competenta se refera la nevoia de a ne simti capabili, de a simti ca putem reusi.

Nevoia de control se traduce prin dorinta de a lua decizii, de a face alegeri, de a fi sursa propriilor comportamente.

Urania Carte

Cartea Uraniei este o carte usor de citit, cu un limbaj lejer iar exemplele sunt foarte comune, probleme intampinate de mai toti parintii in viata de zi cu zi. O recomand cu drag, o veti savura si poate o veti reciti pentru a fi siguri ca ati inteles cum trebuie!

O ascult pe Urania cu interes la toate training-urile facute online gratuit si sper sa ajung cu urmatoarea ocazie s-o vad si live fata in fata intr-o sala de curs la mine in oras.

Voi o stiti pe Urania? Ati ascultat vreun training online de-al ei? Ati fi interesati sa achizitionati aceasta carte?

Kisses, Oana!

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.