Maria, Regina Romaniei
TV

Recenzie film – Maria, Regina Romaniei (2019)

“Maria, Regina Romaniei” este un film istoric ce aduce in plina atentie figura marcanta a Reginei Maria, denumita si “regina a inimilor”. Actiunea filmului se petrece in vremurile tulburi de dupa Primul Razboi Mondial, in care regasim o Romanie devastata, tinuta captiva foametei si deznadejdei, soarta politica a tarii fiind controversata.

Este anul 1919, imediat dupa incheierea Primului Razboi Mondial, intr-o scena politica controversata pentru o Romanie deznadajduita, iar regina hotaraste sa isi asculte chemarea interna de ambasador si incearca sa repuna tara in drepturi, sa o aseze pe harta Europei ca o Romanie Unita, reintregita!

Inconjurata in mediul politic de barbati ce o marginalizeaza, in viata privata de un sot rece si distant (Regele Ferdinand I), un fiu tanar, instabil si nestapanit (Carol al II-lea) , Regina pleaca la Paris si reuseste cu destoinicie sa-i convinga pe conservatorii Lloyd George si Clemenceau prin inteligenta, perseverenta si nu in ultimul rand pozitia ei de cap incoronat european.

Mi-a placut foarte mult interpretarea actritei ce o reprezinta pe regina, Roxana Lupu, a emanat multa sensibilitate, frumusete si delicatete in gesturi, comportament si postura. Ochii ei au exprimat foarte multe stari, de la dezamagire, suferinta, singuratate, la sete de reusita, determinare si fericirea izbanzii de la sfarsitul filmului.

Productia exceleaza la nivelul decorului si al vestimentatiei, de asemenea au fost puse in valoare locatii autentice precum: Palatul Cotroceni, Castelul Peles sau Quai d’Orsay din Paris. Coloana sonora a filmului imbraca frumos aceste evenimente si dialoguri de mare insemnatate, inspirate din pura istorie.

“Maria, Regina Romaniei” a fost realizat dupa ideea lui Brigitte Drodtloff, alaturi de co-scenarista Maria-Denise Theodoru, si are in echipa actori englezi, francezi şi romani.

Singurul minus pe care l-as mentiona este ca am stat tot filmul cu gandul ca va urma o actiune mai dinamica sau complexa, dar ulterior mi-am dat seama ca se vrea a fi un film cu incarcatura istorica ancorat mai mult in jurul personalitatii reginei, starilor ei interioare, dorintei de reusita, dialogurile ce imbraca aceasta convingere ca va reusi sa asigure intregirea Romaniei si sensibilitatea ei autentica.

Recomand filmul tuturor celor pasionati de istorie sau care doresc sa se imbogateasca sufleteste. Cinematografia romaneasca a capatat un film extraordinar ce nu trebuie ratat!

Voi ati urmarit acest film? Ce parere aveti despre el? Va pup, Oana!

16 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.