Lifestyle

Buget de familie lunar – Reguli esentiale de buget

26 November 2020

Salut! Vreau sa vin in ajutorul tau astazi cu niste reguli de baza pentru planificarea bugetului familiei tale si de asemenea, cu o clasificare a veniturilor si cheltuielilor in calculul bugetului, hai sa citim!

Cu totii ne-am dori sa ajungem la independenta financiara dar pentru asta trebuie sa fim rigurosi, atenti cu ce cheltuim si organizati. V-am prezentat aici pe Youtube principalele categorii de venituri si cheltuieli in planificarea bugetului lunar.

Asadar, dupa ce am ascultat care sunt veniturile si cheltuielile, vin in sprijinul vostru cu un document excel facut de mine pentru a tine o evidenta pe calculator a acestora si totodata puteti afla de acolo ce procent din suma pe categorie de cheltuieli, resprezinta cota parte din Venitul total al familiei. Il poti descarca de AICI!

REGULI DE BUGET

 1. Veniturile > Cheltuielile = Sa cheltuim mai putin decat castigam
 2. Tinerilor ar trebui sa li se predea cat mai multe informatii despre educatie financiara, sa stie sa economiseasca, sa aiba un fond de rezerva, sa nu faca prea multe credite care pe viitor ii pot duce la blocaje financiare.
 3. Investeste in tine – in loc sa iti iei o pereche de pantofi luna aceasta de 400 LEI poate faci un curs de unghii cu gel si vei avea un venit din aceasta activitate pe viitor, spre exemplu.
 4. Vinde ce nu iti mai este de folosinta! Poate ai o tableta sau un laptop pe care nu il mai folosesti de peste 1 an. De ce sa nu vinzi cu 200-300 Lei tableta care sta pe noptiera de atata timp si sa intre acei bani in casa?
 5. Vanati reducerile! Fie ca te uiti la reducerile de mancare prin aplicatii gen Lidl Plus, fie ca urmariti reduceri la cablu, internet si alte servicii, sunt o cheltuiala mai mica in casa si asta e in interesul tau, sa economisesti!
 6. Taxele la stat pot fi platite in avans si beneficiezi de un procent de reducere de 10-15%, de ce sa nu platesti pana in 31 martie de exemplu si sa fie suma mai mica?
 7. Focuseaza-te pe alte profesii. Chiar daca ai acum o meserie pe care te bazezi, nu stii niciodata in ce directie se duce viata ta si o sa fie nevoie si de alte surse de venit. Cu cat ai mai multe cunostinte, cu atat iti va fi mai usor sa te reprofilezi.

Sunt curioasa daca ti-a fost de folos acest articol si nu uita sa DESCARCI fisierul Excel, poate iti va usura planificarea bugetului lunar! Pana data viitoare, te pup!

Oana

 1. Niște idei foarte bune. Păcat că la noi în țară, educația financiară nu este atât de prioritizată. Ar trebui să fie introduse cursuri încă de la școală care să fie axate pe educația antreprenorială. Avem atâtea de învățat.

 2. Educaţia fianciară ar trebui făcută în şcoală, deoarece este foarte utilă oricui.
  Aplic aceleaşi reguli şi eu, dar se întâmplă uneori să mă abat.
  Mulţumesc, foarte utile sfaturile tale!

 3. De când m-am mutat în București și eu am început să fiu mai atentă cu finanțele, mai chibzuită. Nu prea mai cumpăr lucruri la preț întreg, urmăresc reducerile, valorific lucrurile pe care nu le mai folosesc, etc.

 4. Foarte util ce ai prezentat, ar fi minunat daca toate aceste lucruri ar fi predate si in scoli…! Atat educatia financiara, cat si alte subiecte de interes social, de cultura generala, lipsesc cu desavarsire in scolile din Romania!

 5. Da, ar fi utile niște ore de educație financiara. Ar fi o idee. Noi încercam sa plătim mai întâi datoriile și apoi rămâne de văzut.
  Orice sfat în plus este bine venit.

 6. Sincera sa fiu, de multe ori imi este si frica sa fac calcule. Am momente in care arunc o gramada de bani pe tot felul de prostii, dar am momente in care ma apuca asa o economie ….

 7. Eu nu prea imi planific bugetul, pun pe cardul de economii lunar cat consider, iar restul ii impart pt mancare, cheltuieli si ce mai e nevoie pt luna respectiva, plus mereu ceva pt rasfat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *