Skip to content

Oana Roxana Blog

Călătoresc prin viață

Menu
  • Home
  • File de jurnal
    • Casuta Noastra
  • Lifestyle
    • Cumparaturi
    • Ganduri Asternute
  • Calatorii
    • Romania
    • Trasee montane
    • Manastiri Romania
    • Bulgaria
    • Grecia
    • Ungaria
  • Retete
    • Dulciuri
    • Supe / Ciorbe
    • Mancaruri
    • Aperitive
    • Salate
    • Tefal One Pot
  • Colaborari
  • Recenzii
    • Carti
    • TV
Menu
Ce vizitam in Maramures

Ce vizitam in Maramures!

Posted on 11 June 202014 August 2020 by Oana R

Am vizitat pentru prima data Maramuresul in anul 2018 si experienta a fost exact cum o descria toata lumea din jurul meu: superba!! De cand imi faceam temele pe internet cu ce am de vizitat, unde sa ma cazez, simteam asa o emotie, o nerabdare si acum dupa ce a ramas doar o amintire pot spune ca este o zona de TOP din Romania, peisaj rustic autentic, oamenii ospitalieri, mancarea cu totul altfel la gust datorita ingredientelor naturale…ce sa mai spun, va recomand oricand un concediu aici! Dar hai mai bine sa vedem ce putem admira in aceasta zona deosebita!

Cazare – Casa Iulia – Poienile Izei

Casa Iulia Poienile Izei Maramures

Am ales sa ne cazam in satul Poienile Izei, la Pensiunea “Casa Iulia”. Am numai cuvinte de lauda despre aceasta locatie. Cine a avut o copilarie la tara isi poate aminti cu drag macar o bucatica din viata traita in mediul rural, insa eu care nu am avut rude la tara am fost foarte incantata. Oamenii sunt foarte ospitalieri, simpli, calzi, iti fac o mancare extraordinar de buna, a fost prima oara in viata mea cand am pus doua portii de ciorba ca apoi sa mananc si felul doi dar si desert, pur si simplu nu poti sa nu mananci asa bunatati. Ne-am cazat in regim demipensiune, am platit 150Lei pe noapte. In fiecare zi ne intampinau cu alt fel de mancare, ciorba de perisoare, supa de pui, ciorba de legume, mamaliga cu branza si smantana, tocana, gulas, clatite cu gem de afine sau coacaze, placinte, prajituri de casa, laptele cald proaspat nelipsit la micul dejun, etc. In curte va puteti bucura de un foisor, leagan, spatiu destul de joaca pentru copii, am prins seri cu ploaie usoara si era atat de placut sa stai in foisor in sunetul ploii, aer curat, liniste, exact ce ai nevoie intr-un concediu, relaxare si detasare totala. Din spatele curtii admiram peisajul de basm al Maramuresului, ce imi umplea inima de bucurie.

[ngg src=”galleries” ids=”2″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″]

A fost o reala placere sa imbrac hainele specifice zonei, puse la dispozitie de proprietara pensiunii, dna Iulia, care mi-a promis ca va face rost si de ceva rochite pentru fetite mai mici pana vom reveni.

[ngg src=”galleries” ids=”4″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″]

Seara ma plimbam la pas prin satul Poienile Izei, ajungand pana la Biserica Sfantul Gheorghe, cimitirul satului si Biserica de lemn Cuvioasa Paraschiva.

[ngg src=”galleries” ids=”5″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″]

Mocanita din Viseul de Sus

Mocanita Viseul de Sus

Ne-am trezit dis de dimineata ca sa fim la timp in gara de la Viseu de Sus, cu jumatate de ora inainte de plecarea trenului; rezervarea de bilete am facut-o online din Constanța, pe site-ul oficial al Mocanitei. Am avut factura printata de acasa si am ridicat biletele din gara.

Mocanita

Am ales trenul de la 9.30 si la 15. 00 eram inapoi in gara de unde am plecat. Drumul a fost superb, divin, am simtit ceea ce rar mi a fost dat sa simt in plimbari in concedii, eliberare, aer curat, peisaj de vis. Am avut trei opriri pana la statia Paltin unde se sta o ora jumatate. Daca alegi sa iei bilet cu o masa, stai la coada cam lunga si iei o friptura cu orez, o bautura racoritoare si un desert. Noi am ales biletul simplu fara masa, ne am luat la noi ceva rontaieli. La întoarcere am avut doar o singura oprire fiind drumul in coborare, nu a fost nevoie de mai multe. A fost o experienta inedita, mai ales ca am avut-o in brate pe bombonica noastra de 2 ani si cateva luni.

[ngg src=”galleries” ids=”6″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″]

Manastirea Barsana

Manastirea Barsana

Probabil cel mai vizitat loc din Maramures, Manastirea de la Barsana aduce mii de turisti romani si straini in fiecare an. Este situata in Maramuresul istoric, pe Valea Izei. Contine un ansamblu de mai multe cladiri dispuse intr-o curte foarte mare cu verdeata si flori, fiecare cladire cu o semnificatie proprie. In zile de sarbatoare localnicii vin imbracati in costum national la frumoasele slujbe religioase. Dispune si de un muzeu cu diverse obiecte traditionale dar si magazine de suveniruri.

[ngg src=”galleries” ids=”7″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″]

Manastirea cuprinde: biserica in stil maramuresean, altarul de vara, agheasmatarul, staretia, casa voivodala, casa maicilor, casa artistului, casa duhovnicului, casa mesterilor, trapeza, muzeul, turnul-clopotnita, poarta maramureseana.

[ngg src=”galleries” ids=”8″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″]

Muzeul Satului Maramuresean

Muzeul Satului Maramuresean

Situat la 22 km distanta de Man. Barsana, muzeul cuprinde peste 30 de gospodarii, unele mobilate complet, cu piese traditionale. Acestea sunt grupate pe principalele subzone ale Maramuresului istoric: Cosau-Mara si Iza Inferioara pana la Stramtura, Iza Mijlocie, Viseu-Borsa, subzona Tisei si bazinul Ruscovei, toate ducand pana la cea mai veche constructie din muzeu, Biserica de lemn (sec al XVI-lea). O sa va ia cateva ore sa vizitazi acest deosebit muzeu, noua ne-a placut foarte mult si cu siguranta vom reveni!

[ngg src=”galleries” ids=”10″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″]

Manastirea Peri Sapanta

Manastirea Peri Sapanta

Pornind spre Sighetul Marmatiei, parcurgem 23 km si ajungem la o alta Manastire deosebita a Maramuresului, numita Man. Peri-Sapanta. Aceasta a fost infiintata in 1997, in hotarul satului Sapanta, din dorinta de a reinnoda traditia istorica a vechii Manastiri Sf. Mihail din Peri-Maramures, astazi pe teritoriul Ucrainei. Complexul monahal cuprinde biserica de lemn, un corp de chilii, o noua casa monahala, altarul de vara si casa cu chilii din padure. Biserica prezinta trei niveluri: la demisol functioneaza un paraclis (sfintit in 2003), la cel de-al doilea nivel biserica propriu-zisa, iar la nivelul superior se va amenaja un paraclis.

[ngg src=”galleries” ids=”11″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″]

Biserica Manastirii Sapanta Peri are 75 de metri si este cea mai inalta constructie de lemn din Europa. Doar crucea din varf masoara 7 metri, iar pentru realizarea ei s-au folosit si aproximativ 4 kilograme de foita de aur. Nu ratati aceasta manastire frumoasa, cu o constructie din lemn impresionanta.

Cimitirul Vesel de la Sapanta

Cimitirul Vesel Sapanta

Am vizitat apoi Cimitirul Vesel de la Sapanta, in pauza unei ploi zdravene de vara, obiectiv turistic faimos pentru crucile mormintelor viu colorate si picturile reprezentand scene din viata si ocupatia persoanelor inhumate. Pe unele cruci gasim versuri in care sunt amintite, cu nuante de umor, persoanele respective. Ineditul este in tratarea mortii cu o nota de amuzament.

[ngg src=”galleries” ids=”12″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″]

Lacul Albastru din Baia Sprie

Lacul Albastru Baia Sprie

Am alocat o jumatate de zi acestei mici bijuterii, aflata in inima padurii, de o culoare impresionanta, electrizanta. Lacul Albastru este situat in orasul Baia Sprie la o altitudine de 530m. Cu masina, din spatele Bisericii Romano-Catolice se face o alee ingusta in urcare si o tineti pana ajungeti la intrarea in padure. De aici, incepe aventura la pas.

Lacul Albastru este unicat in Europa datorita felului in care s-a format si datorita unei proprietati pe care acesta o are si anume isi schimba culoarea in functie de anotimp (pozitia soarelui, temperatura apei). Primavara lacul are culoarea albastru deschis si albastru inchis, vara are culoarea verde inchis si uneori cu reflexe de smarald , iar toamna acesta devine verde inchis si uneori maro. Suna interesant, asa-i?

Lacul Albastru

Traseul a durat cam 15 minute de urcuș continuu prin padure. Menționez ca se castiga din timp mult daca lasati masina sus la începutul padurii.

De la Lacul Albastru puteti merge cam 5 minute prin padure si iesiti la Crapatura Zorilor si aveti o priveliste frumoasa asupra orasului Baia Sprie.

[ngg src=”galleries” ids=”13″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″]

Pastravaria lui Alex

Pastravaria lui Alex Maramures

Am ales sa mancam la cunoscuta “Pastravaria lui Alex” si nu am regretat. Situata la 27km distanta de Baia Sprie, aceasta ne incanta atat vizual cat si cu un meniu cu specific traditional, amenajari rustice, ospatari in port traditional si o cascada superba, numai buna pentru cateva poze 🙂

[ngg src=”galleries” ids=”14″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″]

Cascada Cailor din statiunea Borsa

Cascada Cailor Borsa Maramures

Pentru a ajunge la aceasta impunatoare cascada aveti doua variante, fie luati telescaunul din statiune pana in varful partiei de unde mai mergeti la pas aproximativ 20-30 de minute, fie la pas pe un traseu montan de o ora jumatate, varianta pe care am ales-o si noi.

Spre Cascada Cailor

Imi amintesc cu drag faptul ca an de an parintii mei obisnuiau sa ma duca la munte, ne cazam si patrulam toooata ziulica, plecam dimineata si ne intorceam seara la cabana sau hotel. Prindeam ploicele scurte, furtuni, soare puternic, nu conta, ne bucuram de aerul curat, de priveliste, aveam rucsac in spinare cu tot ce ne trebuia pe timpul zilei si…cutreieram! A fost o placere imensa sa simt iar bucuria aventurii spre Cascada Cailor, a mirosului de munte, ploilor scurte si dese, mini cascade, priveliste deosebita, padure deasa, ah, avem o tara tare frumoasa, nu e asa? Pentru bebeca mea de 2 ani a fost o adevarata placere, a cercetat, mirosit, s-a bucurat de fiecare moment!

[ngg src=”galleries” ids=”15″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″]

Cascada se afla la altitudinea de 1300 m si este cascada cu cea mai mare cadere de apa din Romania. Inaltimea ei totala este de 80 de metri, iar caderea de apa se face in 18 trepte. S a format pe cursul raului Fantana iar caderea de apa se aduna din Muntele Cailor. Legenda spune ca numele cascadei provine de la o turma de cai care a fost incoltita in timpul unei furtuni de catre un urs pe marginea platoului de unde se formeaza cascada iar din cauza spaimei si lipsa vizibilitatii, caii au cazut in gol pe landa cascada si au murit.. Un mic pont: momentul cel mai bun de a vizita cascada este primavara, deoarece debitul apei creste, iar caderea acesteia devine spectaculoasa!

[ngg src=”galleries” ids=”16″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″]

Alte propuneri de vizitat in Zona Maramuresului sunt:

  • Memorialul Durerii din Sighetul Marmatiei
  • Parcul National din Muntii Rodnei

Noi le vom bifa la urmatoarea vizita!

Voi ati fost in Maramures? Unde v-ati cazat? Ce v-a placut cel mai mult din ce ati vizitat? Pana data viitoare, Kisses!

14 thoughts on “Ce vizitam in Maramures!”

  1. Denisa says:
    14 June 2020 at 15:46

    Eu am fost la Maramures in urma cu cativa ani ultima oara. Prima oara am fost in gimnaziu in excursie cu clasa. De obicei ne cazam la niste prieteni de familie care au pensiune chiar vis a vis de cimitirul vesel. Este un loc foarte frumos si macar o data in viata merita sa mergi sa vizitezi acea zona. Pentru noi e destul de greu sa vizitam partea aceea a tarii, din Piatra Neamt e drumul lung pana la Săpânța, dar merita de fiecare data efortul!

    Reply
    1. Oana R says:
      15 June 2020 at 6:53

      Eu am mers tocmai de la Constanța ?? dar a meritat!! ❤️❤️

      Reply
  2. Lili says:
    14 June 2020 at 18:20

    Am fost de multe ori in Maramures. In Sighetul Marmatiei am rude si le vizitez des. De aceea am fost prin locurile astea. Doar la Cascada Cailor nu am fost si imi doresc. Sunt locuri foarte frumoase! Le iubesc!

    Reply
    1. Oana R says:
      15 June 2020 at 6:52

      Asa este, sunt deosebit de frumoaae. Merita si cascada, sper sa ajungeti!

      Reply
    2. Irina says:
      15 June 2020 at 16:39

      Ce locurii frumoase. Multumesc pentru recomandari, am de gand sa merg si eu in aceea parte a tari, dar inca nu e nimic planuit.

      Reply
  3. Cristina says:
    15 June 2020 at 10:31

    Frumoasa zona a ți ales! Chiar m am bucurat așa văd prin intermediul tau…aceste frumuseți ale României…
    Cel mai interesant este “cimitirul vesel”…chiar vreau și eu să ajung pe acolo, numai să crească al mic….
    Pupici și numai bine!

    Reply
  4. Alexandra Pricop says:
    15 June 2020 at 16:14

    Îmi e foarte dor de Maramureș. Mâine m-aș muta acolo, fără să regret o clipă.

    Reply
  5. ruxandrahappylittlethings says:
    15 June 2020 at 18:43

    Nu am mai fost de mult timp în acea parte a țării și nici nu am de gând să merg până nu scăpăm de virus. Zona e frumoasă.

    Reply
  6. Pulbere de stele says:
    15 June 2020 at 19:12

    Maramuresul e o zona superba care merita toata atentia noastra!

    Reply
  7. Ioana Pavel says:
    15 June 2020 at 20:46

    În Maramureș nu am ajuns decât o singură dată și nu am apucat să vizitez nimic, dar bine că măcar am avut ocazia de a mă plimba cu Mocănița. Mi s-a părut cam scump, totuși…

    Reply
  8. Diana Timofte says:
    16 June 2020 at 17:06

    Ce poze frumoase ! Sper sa ajung si eu candva prin Maramures !

    Reply
  9. Pingback: Top 10 cascade de vizitat din Romania - Oana Roxana
  10. HolaRomania says:
    7 June 2021 at 13:20

    Ce traseu frumos prin Maramures! Alaturi de Bucovina cred ca este unul dintre cele mai frumoase locuri in care traditiile sunt inca pastrate destul de bine iar oamenii sunt super primitori. Felicitari pt. articol Oana 😉

    Reply
    1. Oana R says:
      7 June 2021 at 18:04

      MULTUMESC MULT!!

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
Buy me a coffee!

Buy Me a Coffee

Cauta aici:

Bine ai venit!

 

Îți mulțumesc că ești aici! Sper ca postările mele să îți vină în ajutor, să îți aducă un zâmbet pe buze și să te informeze acolo unde ai nevoie!

Pentru colaborări nu ezita să mă contactezi pe pagina de Facebook!

Te astept si pe Facebook!

Oana Roxana

Vizitatori!

619829
Visit Today : 316
Visit Yesterday : 313
This Month : 8096
This Year : 85978
Total Visit : 619829
June 2025
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
« May    

Categories

Bloguri pe care le citesc!

  • Coffee time
  • Din Casuta Noastra
  • Dulce Casa
  • Dana
  • Franturi din viata mea
  • Floarea Casei
  • Explorator prin viata
  • Provocari si obiceiuri

Comentariii!

  • Oana R on Jurnal de iunie – 15/06: “Multumesc din tot sufletul!!” Jun 19, 04:58
  • Ioana Radu on Jurnal de iunie – 15/06: “La multi si binecuvantati ani unul alaturi de celalalt, viata lunga impreuna cu sanatate si multe bucurii. Felicitari Diei, iar…” Jun 17, 04:59
  • Oana R on Jurnal de iunie – 15/06: “Buna, Daniela! Intotdeauna o placere sa iti citesc comentariile si mai ales sa avem asa multe in comun! Mai este…” Jun 15, 18:36
  • Daniela on Jurnal de iunie – 15/06: “Draga Oana, Te felicit pentru toate rezultatele frumoase si evenimentele importante din aceasta perioada!Tie iti urez mult succes in continuare…” Jun 15, 15:05
  • Oana R on Jurnal Mai 2025: “Buna, Corina, multumesc din suflet! Tonotil-ul are un gust oribil, nu il pot lua din pacate, iau de ceva luni…” May 30, 17:50

advent album foto bolognese braila briose caini calatorii carti casa ciorba ciorbe copii costinesti cumparaturi defileuldunarii dulciuri educatie elefant femeia fericire genti iubire jumbo jurnal lidl litera manastiri manastiri romania negresa pepco pizza psihologiavietii psihologia vietii rechizite relatii retete rochii romania shein shopping tablou diamante tefalonepot tigla metalica traseu montan viata

Postări populare

  • Retete gatite la Oala Tefal One pot – Paste cu sos alb & Ciorba de fasole pastai posted on September 24, 2021
  • Paste cu pui la cuptor posted on August 26, 2020
  • Jurnal Mai 2025 posted on May 26, 2025
  • Jurnal de iunie – 15/06 posted on June 15, 2025
  • Rase de caini – principalele carecteristici (Partea 1) posted on June 16, 2020
  • Musaca de cartofi si carne de porc (Oala Tefal + cuptor electric) posted on November 15, 2021
© 2025 Oana Roxana Blog | Powered by Superbs Personal Blog theme