La orice drumetie pe munte, cascadele fac deliciul traseelor, cu o priveliste deosebita, murmurul apei cazand si mai ales puritatea apei si racoarea degajata ce scurge oboseala fizica resimtita dupa efort. Am ales sa va prezint astazi unele dintre cele mai interesante si cautate cascade din tara noastra frumoasa! Sa incepem!
Cascada Cailor – Maramures (Borsa)

Am ales-o prima pentru ca a fost cea care m-a impresionat cel mai tare din toate vazute, fiind cascada cu cea mai mare cadere de apa din Romania, situata la altitudinea de 1300 m si. Inaltimea ei totala este de 80 de metri, iar caderea de apa se face in 18 trepte. S a format pe cursul raului Fantana iar caderea de apa se aduna din Muntele Cailor. Legenda spune ca numele cascadei provine de la o turma de cai care a fost incoltita in timpul unei furtuni de catre un urs pe marginea platoului de unde se formeaza cascada iar din cauza spaimei si lipsa vizibilitatii, caii au cazut in gol pe landa cascada si au murit.. Un mic pont: momentul cel mai bun de a vizita cascada este primavara, deoarece debitul apei creste, iar caderea acesteia devine spectaculoasa! Despre traseu am discutat in acest articol pe blog!
Cascada Bigar (jud. Caras Severin)

Cascada Bigar face parte din Parcul National Cheile Nerei-Beusnița (176,60 hectare) din judetul Caras-Severin, a carei apa provine din subteran si trece prin pestera ce ii poarta numele din Muntii Aninei. Cascada Bigar mai este cunoscuta si sub denumirea de Cascada Coronini. Apa este bogata in calcar si se varsa in raul Minis de pe un prag stancos de circa 8 metri inaltime. Apa iese de sub o stanca ce are o inaltime de peste 50 de metri.
Cascada 7 Izvoare – Muntii Bucegi

Cascada 7 Izvoare (1269 m) are un debit de 400 de litri pe secunda. Oamenii de stiinta considera apa ei ca fiind cea mai pura apa din Romania pentru ca trece printr-un zacamant de argint. Traseul montan pentru a ajunge la aceasta minunata cascada l-am prezentat AICI!
Cascada Urlatoarea – Muntii Bucegi

Cascada Urlatoarea este una dintre cele mai spectaculoase din tara, atat prin debit, cat si prin inaltime. Este o cascada formata de paraul Urlatoarea, aflata la altitudinea de 1100m. Numele cascadei provine de la zgomotul produs de caderea apei de la 15 metri inaltime. Legenda cascadei face referire la o tanara pastorita iubita de doi frati, care in neputinta ei de a-l alege pe unul dintre cei doi, a preferat sa se arunce de pe stanci, vuietul apei fiind astfel asociat cu plansul neintrerupt al fetei. Despre traseu in detaliu am povestit AICI!
Cascada Valul Miresei (Sat Rachitele – jud. Cluj)

Cascada Răchițele numita si Vălul Miresei este situata pe Valea Stanciului, in arealul localitatii Răchițele din comuna Mărgău, județul Cluj. Caderea de apa este de peste 30 de metri. Pe timp de iarna, peretele stancos ingheata, fiind un excelent loc de escalada pe gheata pentru cei pasionati de acest sport. O legenda veche ne spune ca numele cascadei vine de la faptul ca demult o mireasa ar fi cazut de pe stancile abrupte din zona unde este cascada, iar voalul ei a ramas agatat pe stanci. Acolo, nuntasii s-au oprit si au inceput sa planga, astfel formandu-se cascada. In realitate, numele ar putea veni de la formei cascadei care seamana cu un voal.
Cascada Valea Spumoasa – Busteni

Cascada Valea Spumoasa este situata la o altitudine de 1147 m si este superba, merita cu siguranta sa o vizitati, apa izvoraste de la cativa metri deasupra stancilor, iar apa este de o calitate foarte buna. O puteti admira din multe colturi, ba chiar sa va bagati in spatele unor perdele de apa si sa simtiti aerul rece degajat de ea…..divin! Traseul pentru a ajunge la cascada l-am prezentat AICI!
Cascada Duruitoarea – Jud Neamt

Cascada Duruitoarea, este un monument al naturii cu regim de arie protejata de interes national situata in Masivul Ceahlau. Situata la o altitudine de 1270 m, aceasta isi varsa apele de la o inaltime de 25-30 de metri, dand sonor unui peisaj de basm din Masivul Ceahlau.
Cascada este formata pe Paraul Rupturii care izvoraste si se varsa in Valea Schitului si apoi in Lacul Bicaz. Pentru a ajunge la cascada se parcurge o poteca ce urca de la Durau spre cabana Dochia, traseul putand fi facut in aproximativ 2h30′.
Cascada Bâlea – Muntii Fagaras

Cascada Bâlea, denumită si Urlătoarea Bâlei, este situata in Muntii Fagarasului intre varfurile Moldoveanu si Negoiu, la peste 1200 m altitudine, la 13 km de Lacul Balea. Este o cascada in trepte, cu o cadere de 60 m, si marcheaza treapta inferioara a circului glaciar Bâlea.
Cascada Lotrisor

Cascada Lotrisor face parte din Muntii Căpățânii si din Parcul National Cozia. Pentru a ajunge la ea, din Ramnicu Valcea mergi spre Sibiu cam 17 km, iar din Caciulata mai sunt cam 5 kilometri pana la intrarea spre cascada. Daca lasi masina la intrarea pe drumul forestier, parcurgi cam 15-20 minute la pas pana la frumoasa cascada. Drumul este insotitt de marcaj cu dunga albastra verticala. Altitudinea ei este de aproximativ 500 m, asadar avem o cadere a apei de aproximativ 30 de metri. Este singura cascada care trece printr-un tunel.
Cascada Capra – Muntii Fagaras

Cascada Capra este cunoscuta si sub denumirea de “Cascada Iezerului” si se gaseste intre Cabana Capra si lacul Balea, pe marginea drumului national DN7C – Transfagarasan, la altitudinea de 1690 metri, in judetul Arges. Are o inaltime de aproximativ 40m, iar apa ei provine din Lacul Capra (2241 m). Cascada rezista si pe timpul geros datorita debitului mare de apa.
BONUS +1
Cascada Caraiman – Muntii Bucegi

Cascada Caraiman (1700 m) este o cadere de apa spectaculoasa care se afla pe versantul opus al Vaii Jepilor, Muntii Bucegi. De la baza treptei stancoase a cascadei, se urca pe un mic horn iar de la Cabana Caraiman (2025 m) se pot face diferite excursii pana la cabanele Babele, Piatra Arsa, Crucea Eroilor (Caraiman) si spre cantonul Jepi. Cascada nu curge tot timpul anului, iar accesul pană la ea este posibil doar pentru oamenii ce pot urca muntele. Am intalnit-o si eu pe traseul meu spre Cruce prezentat AICI!
Voi ce cascade ati vizitat din cele prezentate de mine? Va pup, Oana!
Superbe locuri avem. Pe unele nici nu le stim.
Ce multe și frumoase sunt. Eu îmi doresc să ajung la Cascada Bigăr. Am fost aproape anul trecut, dar nu am mai avut timp să trecem și pe acolo.
Si noi ne dorim sa ajungem!
Wooow, nu stiam ca sunt atat de multe si atat de superbe!!! Mi-ai facut pofta maxim de calatorit
Ah, ce pofta imi e si mie 😡
Doar la Cascada Bâlea am fost, este superba. Abia aștept să ajung și la altele pe viitor.
Da, merita, sunt superbe toate!
Câteva dintre cele 10 le-am văzut și eu, dar vreau sa le văd pe toate. Sunt absolut minunate, extraordinare! Și mi-ai stârnit un dor de călătorii….!!!
Încă niciuna, dar îmi doresc foarte mult să le bifez. Am ajuns acum doi ani până lângă cascada Cailor, cu scopul de a o vedea, dar din diferite motive nu am reușit .
Doar Bigar si Duruitoarea le-am vazut, din lista ta. Ambele sunt spectaculoase.
mai am 3 si bifez tot, chiar una din ele urmeaza curand sa merg! superbe!
Fiecare cascada are frumusetea ei si mi-as dori sa le vad si eu cu ochii mei pe toate acestea. Multe dintre acestea nici nu le stiam