Construim Casuta Noastra

Construim Casuta Noastra | Sfaturi in Cautarea si Achizitia Terenului

Buna dragilor! Demaram astazi niste articole dragi sufletului meu intrucat am de gand sa va iau cu mine pe tot parcursul constructiei CASUTEI NOASTRE mult dorite de catre noi! Veniti cu noi in aceasta aventura?

Cautarea terenului de casa nu este un lucru facil, mai ales cand te gandesti ca faci o alegere pentru termen lung. Sunt foarte multe lucruri de luat in calcul si vreau sa va ajut cu mici sfaturi care pe noi ne-au ajutat in achizitia terenului!

 • Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa iti stabilesti un buget si sa studiezi foarte atent piata, cu cat se vinde mp in zonele dorite si pana la cat se negociaza pretul final
 • Un alt criteriu important de luat in seama este distanta fata de oras. Pentru mine a fost extrem de important acest aspect, am sters din start de pe lista localitati situate la 20-30 km de orasul Constanta (unde locuim acum) ba chiar am hotarat o distanta de maxim 10km, asa ca am ales comuna Cumpana. Nu am ales localitati mai indepartate pe considerente de cost combustibil lunar, dar si durata de timp pana ajungem la serviciu si gradinita Diei , pe care vrem s-o pastram in continuare pe aceeasi ca si pana acum.
 • Procesul de cautare a terenului nu trebuie facut in graba, noi am cautat teren peste jumatate de an, pana l-am gasit pe cel dorit. Stiam ca o sa facem un compromis, si am stabilit de la inceput ce NU vom accepta si ce va fi mai usor de suportat.
 • Initial, am vrut sa cumparam o casuta gata facuta, insa ne-am dat seama ca oricat am cauta, nu reuseam sa gasim ceva care sa ne satisfaca, ori era prost amplasata, ori era prea scumpa, ori camerele erau impartite prost etc. Si ne-am spus: “de ce sa nu o facem noi? Da, procesul va fi o adevarata provocare dar o facem cum vrem noi de la A la Z si in plus, nu mai platim adaos-ul vanzatorului din pretul lor de vanzare”
 • Terenul se poate cauta si in online pe site-uri precum OLX, sau grupuri pe Facebook, dar si agentii imobiliare, dar eu recomand varianta cu mersul FIZIC si cautat. Am strabatut strazile localitatii luni intregi, “saturandu-ne” de aceleasi alei, dar tot cautand si cautand un anunt de vanzare, o zona care sa ne atraga, intreband vecinii daca stiu pe cineva care vinde etc. Majoritatea terenurilor aveau si un pret ridicat (toamna 2020), datorita cererii din ce in ce mai mare perioada aceea si nu am vrut sa ne grabim. (60e/mp)
 • Un compromis pe care il puteam face pana la urma (dar nu a fost cazul intr-un final) era sa alegem un teren cu o deschidere mai mica de 10, intrucat majoritatea cam asa erau. Deschidere de 10m, suprafata totala de 400mp si cost cam 60E cu utilitatile aflate pe strada din fata.
 • Utilitatile sunt foarte importante sa fie prezente in apropierea lotului pe care urmeaza sa il achitionati, mai ales CURENTUL, fara de care este foarte greu sa te mobilizezi in procesul de constructie. Importanta este si prezenta canalizarii, apa, gaze, internet etc.
 • Este indicat ca terenul sa fie in apropiere de centrul comunei unde se gasesc scoala, gradinita, magazine, parcuri etc.
 • Distanta pana la utilitati este foarte importanta (de preferat max 50metri)
 • Accesul la teren trebuie luat in calcul. Trebuie intrebat daca drumul principal este cedat catre primarie, pentru a nu ceda din teren.
 • Dupa ce ne-am gasit terenul, am primit documentatia lui ceea ce ne-a ajutat foarte mult in decizie. Am citit cadastrul, am cautat riscuri in document, avea si studiul geotehnic facut, ceea ce a fost un plus pentru noi. ATENTIE sa nu fie intr-o zona inundabila sau alte riscuri. (Studiul geotehnic costa in jur de 600 Lei, in caz ca vreti sa il faceti, si este indicat s-o faceti)
 • Este important si de vazut ce se gaseste in vecinatatea terenului. Trebuie vazut daca sunt societati in apropiere, ce profil au de activitate (zgomot, praf etc). Trebuie studiata atent zona, cat si terenul, atat ziua, cat si seara, pe soare si pe ploaie. Atentie la vecini, incercati sa aflati cat mai multe informatii ce va pot influenta in luarea deciziei finale.
 • Terenul ales de noi are o suprafata de 460mp, dechidere de 14,5 m si l-am achizitionat la pretul de 20000 E , adica 43.50 e/mp. Avem canalizare, apa trasa , curent, dar gazele urmeaza sa ajunga, speram pana la inceperea constructiei propriu-zise.
 • Ne-a atras faptul ca este o zona cu multe loturi goale, ceea ce inseamna ca vor fi numai constructii noi in jurul nostru. Avem o distanta de 8km pana in locul unde locuim acum si gradinita Dianei, si totodata o distanta de 15min de mers pe jos pana in centrul localitatii sau cateva minute cu masina.

Acte & Costuri

 • Acte si costuri: ne-am intalnit la notar, unde am semnat contractul de vanzare-cumparare, am virat banii prin banca la fata locului.
 • Costuri: Teren: 97400 LEI + Taxe Notariale: 1500 LEI
 • Extrasul de carte funciara si intabularea au fost gata sa le ridicam de la notar dupa 2 saptamani.

Sper ca v-am ajutat cu acest articol si daca v-ati hotarat sa construiti, va urez MULT SUCCES!! Data viitoare vorbim despre PROIECT! Va pup, Oana!

15 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.