Daily Blog - Lifestyle

Creaza-ti astazi propriul tau blog – pasi de urmat!

Salut! Poate ai in ganduri de ceva vreme sa iti creezi propriul tau website/blog, dar ti-e teama ca nu te vei descurca, dar crede-ma daca stii pasii, nu este nimic complicat! Vreau sa iti explic astazi tot ce ai de facut pentru a reusi sa pornesti acest minunat proiect! Spor!

Sunt 6 pasi esentiali de urmat pentru a incepe un blog, acestia sunt:

  1. Stabileste caracteristicile de baza ale blogului tau – nume, categorie etc.
  2. Alege domeniul si gazduirea
  3. Alege platforma unde vei activa
  4. Instaleaza si activeaza domeniu, gazduirea si plarforma
  5. Creaza design-ul blogului – tema.
  6. Apuca-te de postat!

sursa foto: Google images

Hai sa discutam despre fiecare in parte. In primul rand, ia un pix si o foaie si gandeste-te despre ce vrei sa scrii pe blogul tau. Sa fie postari in categoria: lifestyle, beauty, calatorii, cooking, etc. Daca vrei sa fie mai multe, cum am eu, atunci axeaza-te pe lifestyle si restul vin ca o completare sau imbinare a tuturor. Gandeste-te la un NUME de blog, un nume care sa reprezinte ceea ce vei posta. Eu, pentru ca am ales sa scriu din mai multe domenii, am considerat ca prenumele mele sunt cea mai buna alegere. Am mai avut un blog despre calatorii pe care l-am numit “Iubim sa calatorim”, sau daca vei avea numai retete postate, poti alege si un cuvant cheie pentru numele domeniului din sfera bucatariei.

Odata ce ai hotarat numele blogului tau, dar si categoriile ce vor fi prezentate, e timpul sa apelam la ajutorul tertilor. Cu ajutorul lor, putem cumpara un domeniu si o gazduire. Domeniul il poti achita fie la cei cu care vei colabora si pe partea de host, sau separat unde gasesti un pret bun. Eu l-am cumparat de la Clausweb. In momentul acesta in care iti scriu, domeniul la Clausweb costa: 7.83 E/an, la Romarg 9 E/an, Gazduire.ro are un pret de 6E primul an si apoi se va prelungi cu 8E/an, Mxhost.ro 9E/an, etc. Odata achizitionat si platit domeniul, vei primi instructiuni intr-un mail cum sa il activezi: trebuie sa intri pe ROTLD, (indiferent de unde iei domeniul trebuie sa il inregistrezi pe ROTLD), aici introduci adresa si il activezi. Va dura cateva ore pana se va activa, sau uneori si mai putin.

Pe parte de gazduire, eu am ales initial tot clausweb dar apoi am schimbat, intrucat sunt printre cei mai scumpi. Am ales DHOST si au transferat ei toate datele la ei pe servere. Am ales pachetul DStart – 1E/luna, momentan nu imi trebuie mai mult. Ai spatiu mare – 10 GB, cpanel unde iti vezi toata activitatea, e tot ce iti trebuie pentru inceput. TIPs: redimensioneaza pozele pe care le vei atasa in postari, nu pune poze de 3-5 MB caci vei consuma aiurea spatiul, redimensioneaza-le la 300-400KB. Dupa ce achiti partea de gazduire, tot asa, vei primi un mail cu instructiuni de urmat pentru a activa serviciul. Trebuie sa intri din nou in ROTLD la Administrare On-line, te loghezi, si va trebui sa pui acolo nameservers date de cei de la gazduire, apoi astepti din nou cateva ore pentru a se activa.

Acum trecem la partea de platforma. Recomand si folosesc una dintre cele mai utilizate platforme : WordPress. Download de acolo platforma si apoi intri in: https://numesite/wp-admin/ Gasesti tutoriale foarte explicite pe Youtube cu instalarea lui, dar si pasii de urmat. Este usor, NU te speria. daca esti obisnuit deja sa lucrezi pe o platforma gratuita, te vei descurca si aici fara probleme.

In WordPress la Appearance ai Themes (Aspect-Teme). De aici poti alege o tema pentru blogul tau. Eu rulez tema numita Orsay , o poti descarca din link-ul atasat. Este foarte important ca, inainte sa treci la editarea temei sa iti stabilesti: categoriile ce vor fi pe blog, meniurile care vor fi afisate sus de tot, iti poti crea un logo pe care il poti pune unde scrie Oana Roxana Blog pentru mine. Acesta poate fi creat cu Canva. In dreapta poti crea widgets cu ajutorul codurilor HTML generate de site-urile respective. Daca ai nevoie de ajutor pentru customizarea site-ului cu tema Orsay, da-mi un semn si voi face un articol separat pentru asta!

sursa foto: Google Images

Avantajele de a avea propriul tau site cu domeniu si gazduire achizitionate sunt multiple:

  • Vei avea toate drepturile asupra site-ului tau
  • Vei controla absolut tot ce se afiseaza pe site-ul tau
  • Vei avea o alta validare pe partea profesionala, cine are propriul site da dovada de seriozitate in ochii colaboratorilor
  • Blogul tau va iesi mai usor in evidenta in fata sutelor de bloguri gratuite de pe platforma.

Acum, nu-ti ramane decat sa postezi si iti doresc mult succes si spor la tastat!

Pana data viitoare,

Kisses, Oana!

Leave a Reply

Your email address will not be published.