Recomandari

Credit cu istoric negativ: consecintele neplatii unei rate

Ce este istoricul negativ? O persoană înregistrată in biroul de credit pierde dreptul de utilizare a cardului bancar sau poate sa i se refuze un credit cu istoric negativ? Cât durează o înregistrare și cum obțin anularea acesteia?

Nerambursarea unei plăți lunare a creditului, chiar dacă dificultatea este temporară, nu este un eveniment banal, și fie că este vorba despre un împrumut pentru locuință, un simplu credit de consum sau orice alt tip de datorie. După cum se spune și așa de des auzit, un credit te “responsabilizeaza” și „trebuie să fie rambursat”.

Pentru a identifica debitorii rai, în spatele cărora se ascund adesea situații personale dificile, cât mai repede posibil, legea impune organizațiilor de credit să raporteze nerambursările la plată pentru a le înregistra într-o bază de date special creată în acest scop: biroul de credit.

Se dorește să fie util atât pentru debitori, cât și pentru creditori. Pe de o parte, împiedică persoanele fizice să se scufunde în spirala supraîndatorării, tragând un pic de alarmă în avans: odată raportată, o persoană va avea, în mod normal, mult mai multe dificultăți în a contracta un nou împrumut, din moment ce cealaltă parte. băncile și organizațiile de credit se vor putea afla despre situația lor prin consultarea dosarului. Pentru aceste institutii, biroul de credit reprezinta asadar un aliat esential intrucat le informeaza despre eventuala insolventa a solicitanților de credit.

Care sunt motivele înregistrării la biroul de credit si ale unui istoric negativ?

Înregistrarea unui debitor în dosarul personal de incident de rambursare a creditului este foarte reglementată. Poate apărea numai în unul dintre următoarele cazuri:

Atunci când persoana fizică nu a plătit două rate lunare consecutive dintr-un împrumut, creditorul este obligat să raporteze incidentul.

În cazul în care rambursarea creditului respectă o altă periodicitate (trimestrială, anuală etc.), atunci o rată trebuie să rămână neachitată mai mult de 60 de zile.

În cazul în care datoria nu are un program, ci doar o singură dată de rambursare, este la latitudinea împrumutătorului să notifice împrumutatului care nu are obligații de a rambursa toate sumele datorate (capital și dobândă) în termen de 60 de zile.

Atunci când persoana fizică face uz cronic și abuziv de descoperirea de cont autorizată a contului său curent, aceasta poate fi înregistrată la biroul de credit.

Consultarea biroului de credit este de asemenea recomandată, dar opțională, în contextul oricărei alte solicitări de credit (imobiliar, autoturism etc.) sau pentru furnizarea mijloacelor de plată (carnet de cecuri, card bancar).

Anularea inscrierii in biroul de credit are loc automat în mai multe cazuri. Dacă înregistrarea s-a făcut în urma unui incident de rambursare a creditului, durata totală a acestuia nu poate depăși o perioadă de 5 ani. Desigur, dacă incidentele sunt regularizate înainte de acest termen, dosarul poate fi ridicat în avans.

Credit cu istoric negativ: care sunt consecințele înregistrării in biroul de credit?

A fi înregistrată la biroul de credit are consecințe negative asupra accesului la credit. Este mult mai dificil, dacă nu imposibil, să iei un credit cu istoric negativ și chiar să fii garant pentru altcineva. În funcție de instituții, acest dosar este uneori vizibil tuturor filialelor grupului bancar. Obținerea unui împrumut de la aceeași bancă este aproape imposibilă. Prin urmare, ar trebui să încercați la o alta unitate bancară sau nebancară.

*Articol sponsorizat de creditdoctor.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.