Recomandari

De ce este bine sa te informezi cand alegi o firma de rent a car?

*Articol sponsorizat

Pe piata de rent a car din Romania au ajuns dupa anul 2008 foarte multe firme, care nu au avut nici o legatura cu acest domeniu. Unele companii nu au avut intentia de la bun inceput de a ajuta clientul, iar altele nu au stiut cum sa isi faca serviciile sa ajunga pe o linie de top. Pentru ultima situatie, nu este vina nimanui. Din pacate, in cazul companiilor de inchirieri auto nu exista o institutie care sa acrediteze aceste servicii. Cu toate acestea, atunci cand o companie nu urmareste binele clientului si are doar interesul de a face profit, va deteriora foarte mult si imaginea acestei piete.

In urmatoarele randuri, veti vedea informatii care sa va ajute sa va feriti de situatii neplacute atunci cand inchiriati o masina. Veti stii la sfarsitul articolului ce inseamna o garantie auto in rent a car si cum se aplica aceasta. De asemeni, veti afla care este mai exact valoarea normala a garantiei auto. Mai mult de atat, pana la sfarsitul acestei pagini, veti stii de ce este important sa cititi contractul de rent a car si sa il solicitati dinainte.

Asadar, sa nu mai pierdem timpul si sa intram in subiectul articolului.

Informeaza-te inainte de a inchiria un autovehicul

Nimeni nu este obligat sa aiba cunostinte despre inchirierea unei masini. Cu toate acestea, clientul va fi mult mai protejat daca va cunoaste informatiile de mai jos. Nu va imaginati acum ca incercam sa deterioram imaginea domeniului de inchirieri auto! Nicidecum. Ba chiar mai mult, articolul acesta vine din partea unei companii de inchirieri auto din orasele Bucuresti si Otopeni. Deci, in aceasta situatie, daca facem rau serviciului de inchirieri auto, ne vom face rau si noua.

Ceea ce incercam sa realizam este sa aducem lumina in ochii clientului. Avand toate aceste informatii la dispozitie, el va fi mult mai protejat. Cu cat, mai multi clienti se vor simti mai protejati, cu atat va apela mai multa lume la acest serviciu.

Alegeti companiile de rent a car cu garantiile auto de valoare normala

Valoarea garantiilor auto variaza de la o companie de rent a car la alta. Fiecare firma de rent a car are posibilitatea de a-si seta propria garantie auto. Nu exista o institutie care sa reglementeze acest tip de depozit. De aceea, firecare firma are posibilitatea de a-si plasa propriul tarif pentru garantie. 

Ce inseamna valoare normala pentru garantiile auto?

Ideea este in felul urmator: Pe piata de rent a car sunt companii care pun la dispozitie garantii de 500 de euro si de 5000 de euro. Nu ramane decat la atitudinea clientului sa aleaga mai departe firma cu care doreste sa colaboreze. Cu toate acestea, garantia se calculeaza destul de usor. Ea nu trebuie sa fie mai mare de 10% din valoarea reala a masinii inchiriate. Deci, daca doriti sa apelati la un serviciu de rent a car pentru un Volkswagen Passat, este indicat sa urmariti garantia auto. Pretul de achizitie al acestei masini este de cel mult 13000 de euro. Atunci, cei 10% din 13000 de euro vor reprezenta 1300 de euro. Aceasta ar trebui sa fie suma maxima pe care trebuie sa o acceptati pentru inchirierea masinii respective.

De ce trebuie sa urmaresc la companiile de inchirieri auto, care au o valoare normala a garantiei?

Este simplu. Garantia va fi blocata pe cardul de credit de catre compania de rent a car. Cu cat garantia auto este mai mare, cu atat clientul va fi mai predispus unei pierderi mai mari de bani. In momentul in care garantia auto este in valoare de 500 de euro, dumneavoastra ca si client ii puteti pierde doar pe acest 500 de euro. Daca garantia auto este de 5000 de euro, atunci riscul este de 10 ori mai mare. 

Sunt situatii in care unele firme de rent a car au retinut de la clienti, garantii de mii de euro pentru cateva nimicuri. Spre exemplu, in anul 2019 un cetatean de origine italiana i-a fost retinuta intreaga garantie de 4500 de euro pentru o oglinda sparta. Clientul nu a putut sa isi recupereze banii de la firma respectiva. Aceste situatii nu apar la ordinea zilei. Marea problema referitoare la ele este ca intra in ecuatie o data la 80 de inchirieri. Chiar si in aceste conditii va fi indeajuns sa deterioreze acest domeniu de activitate.

Ce este o garantie auto?

Stim ca trebuia sa incepem in primul rand cu aceasta informatie. Cu toate acestea, ne-am gandit ca in primele randuri sa nu va oferim definitii, ci sa va facem sa intelegeti cateva elemente de baza. Asadar, sa dam si definitia garantiei auto. Aceasta reprezinta un depozit pe care clientul o lasa companiei de rent a car. Ea se ridica la sfarsitul perioadei de inchiriere. Pentru ca si clientul sa ridice intreaga valoare a garantiei auto, va trebui ca masina inchiriata sa fie adusa in aceleasi conditii, ca atunci cand a fost primita.

Deci, autovehiculul inchiriat va trebui adus cu aceeasi cantitate de combustibil si va trebui sa fie curata atat la interior, cat si la exterior. Mai mult de atat, masina inchiriata va trebui returnata fara nici o avarie.

De ce trebuie sa cititi contractul de rent a car inainte de a inchiria masina dorita?

In contractul de rent a car sunt trecute toate informatiile inchirierii. Aici veti gasi datele autovehiculului inchiriat, datele dumneavoastra si ale companiei de rent a car. Tot in acest document veti afla si de penalizari.

Credeti-ne, acestea sunt cele mai importante la inchirierea unei masini. Citindu-le, veti afla in ce fel si cat se va retine din garantie, in cazul in care acestea sunt incalcate.

Solicitati contractul de rent a car inainte de a inchiria autovehiculul dorit

Solicitand contractul de rent a car dinainte de inchiriere, veti avea mai mult timp pentru a-l citi si a-l analiza. In cazul in care firma de inchirieri pe care ati ales-o nu doreste sa trimita contractul in mod direct, puteti solicita un draft.

La rubrica de penalizari veti afla cat trebuie sa platiti atunci cand masina se intoarece cu mai putin combustibil. De asemeni, tot in aceasta categorie veti afla cu cat sunteti penalizat, atunci cand masina inchiriata este murdara.

Cat ar trebui sa fie penalizarile din domeniul de inchirieri auto?

Sunt cateva costuri simple. Spre exemplu, pentru fiecare litru de combustibil lipsa se vor solicita in plus 10 Ron. Astfel, daca sunt 5 litri lipsa, ar trebui sa se ceara 50 de Ron. Pentru autovehiculul murdar, penalizarile obisnuite ar trebui sa fie urmatoarele: 100 de Ron pentru un exterior murdar si 400 de Ron pentru un interior murdar.

In cazul unui accident, calculul este putin mai complicat. Va fi in primul rand costul reparatiei autovehiculului. Pe langa acesta, va fi costul pentru numarul de zile in care masina va sta in service. Este normal sa se perceapa acest cost, deoarece compania de inchirieri va pierde bani. In timpul in care masina va fi reparata, ea nu va putea fi inchiriata. Desigur, pe langa acest cost va mai fi costul de accelarare a uzurii morale. Acesta reprezinta 30% din valoarea sumei mentionata de noi anterior.

Acesta a fost articolul nostru. Ati vazut de aceasta data: de ce este bine sa te informezi, atunci cand inchiriezi o masina. Va multumim ca ati ajuns cu noi pana la sfarsit!

8 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.