Crucea Caraiman
Popular Posts,  Trasee montane

Traseu Muntii Bucegi: Cabana Piatra Arsa – Cabana Caraiman – Crucea Eroilor

Am o deosebita placere sa fac trasee montane vara, imi place sa vad totul inverzit, cerul mai mereu senin, sa ma racoresc in apa de la parauri si sa admir peisajele superbe pe care le avem in tara noastra minunata!

Astazi vreau sa va prezint unul din traseele mele preferate, care porneste de la Cabana Piatra Arsa din Muntii Bucegi. Din Sinaia sunt 25km pana la aceasta, parcursi cam in 40 minute intrucat avem multe serpentine. La bifurcatia de la Cabana Dichiu facem dreapta pe Transbucegi spre Piatra Arsa.

Cabana Piatra Arsa este situata la o altitudine de 1950 de metri si a fost construita in anul 1935. Ulterior, a fost transformata intr-o baza sportiva. La Complexul Sportiv National Piatra Arsa vin in fiecare an numerosi sportivi in cantonament. Puteti servi ceva la restaurantul cabanei si sa va pregatiti de drum la pas de data asta!

De la Cabana Piatra Arsa o puteti lua pe drumul clasic, pe platou pana la Babele si faceti cam o ora si un sfert. Noi am ales cealalta varianta prezentata mai jos, intrucat am mers spre Crucea Eroilor mai intai si apoi ne-am dus la Babele.  Asadar, am pornit din spatele Cabanei Piatra Arsa , pe platoul Bucegilor spre dreapta prin padurea de jnepeni spre Nord pana am ajuns la rascrucea de trasee care urca din Busteni pe Jepi.

Aici ne-am fixat indicatorul: Banda galbena spre Cabana Babele. 

Am iesit curand in platoul Jepilor, unde putem zari si Cabana Babele in departare, lasand paduricea in spatele nostru!

Continuam drumul pe platou inca aproximativ jumatate de ora.

Nu exista traseu de munte fara sa intalnesti un caine superb pe drum cu care sa te saluti daca pare prietenos 🙂 si de ce nu, sa mergi o bunca bucata de drum!

Si o mica pauza pentru cateva poze de senzatie langa stalpul de Telecabina si…destinatia noastra este zarita in departare!

Admiram privelistea, inspiram aer adanc in piept si o pornim din nou la drum (pana aici am facut aproximativ o ora de la Cabana Piatra Arsa)

Jos in vale zarim Cabana Caraiman

Mai urcam putin si dam peste o mini cascada unde ne racorim putin cu apa rece de izvor!

Mai urcam si ajungem la drumul clasic dintre Babele si Crucea Caraiman, pe care ne vom si intoarce!

Cabana Caraiman vazuta de pe drum

Si iata-ne la destinatia dorita : impunatoarea Crucea Caraiman!

Crucea Eroilor Neamului a fost construita intre anii 1926-1928, pentru a cinsti memoria eroilor ceferisti cazuti la datorie in Primul Razboi Mondial, in luptele impotriva armatelor Puterilor Centrale. Crucea a fost inaltata la initiativa Reginei Maria si a Regelui Ferdinand I al Romaniei, cu scopul de a fi vazuta de la o distanta cat mai mare.

Ce ziceti de aceasta superba priveliste?

On the top, inspirand aer curat de munte!!! Absolut superb!

De la Crucea Caraiman si pana la Cabana Babele am facut o ora pe traseul clasic, fara coborare la Cabana Caraiman.

De la Cabana Babele ne-am intors la Cabana Piatra Arsa pe acelasi traseu prin paduricea de jnepeni.

Va recomand cu drag acest traseu montan, este mai mult pe platou deschis deci ar fi bine sa purtati o sapca pentru a va proteja de soarele arzator!

Ati parcurs acest traseu montan sau sunteti atrasi sa il explorati?

Kisses,

Oana

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.