Una dintre cele mai cunoscute si vizitate Manastiri din Romania este cu siguranta Manastirea Brancoveanu – Sambata de Sus, monument de arhitectura, vatra de spiritualitate ortodoxa si de cultura. Aflata la poalele Muntilor Fagaras, pe valea raului Sambata, se ajunge la ea usor, parcurgand 9km din centrul comunei Sambata de Sus. Aici a fost staret timp de patru ani parintele Arsenie Boca, considerat de multi credinciosi ortodocsi “Sfantul Ardealului”.
In prima jumatate a secolului al XVII-lea, exista la poalele Muntilor Fagaras, in Poiana Branistei, o manastire cu bisericuta de lemn. In anul 1696, voievodul Tarii Romanesti Constantin Brancoveanu construieste pe locul ei o biserica de piatra, infiintand aici si o scoala de gramatici si una de zugravi.
Pictura in fresca a bisericii a fost realizata in anii 1766 – 1767, in stil brancovenesc. Manastirea din pacate este afectata de persecutii in anul 1785 si ramane in ruina pana in anul 1926, cand incep lucrarile de restaurare sub conducerea Mitropolitului Nicolae Balan al Ardealului, care a devenit astfel al doilea ctitor, iar sfintirea a fost facută in 1946, in timpul lui Mihai I, Regele Romanilor, al carui portret il putem vedea pictat in interiorul bisericii.
[ngg src=”galleries” ids=”17″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″]Printre primii vietuitori ai manastirii s-a numarat si parintele Arsenie Boca (primul vietuitor si staret in anii 1940-1944, mare duhovnic, organizator si pictor).
Al treilea ctitor a fost Mitropolitul Antonie Plamadeala care a coordonat niste lucrari exceptionale, reconstruindu-se incinta manastirii, de forma patrulatera, cu doua corpuri masive de cladiri, unul la nord si unul la sud, unite prin doua pergole, toate in stil brancovenesc.
Muzeul detine un valoros patromoniu: colectia de carte veche, documente si manuscrise, colectii de arta bisericeasca.
[ngg src=”galleries” ids=”18″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″]Izvorul parintelui Arsenie se afla la aproximativ 1 km de manastire, pe drumul spre Vistisoara. Pornim din parcarea de la Manastire, precum v-am exemplificat in poze pe drumul judetean DJ108B. Noi am facut cam 20 minute dar este de preferat sa mergeti cu masina, noi am crezut ca mergem prin padure, dar e mai mult drum de masina si intr-o zi torida e mai incomod de facut. La sfarsit, urci un damb mai abrupt si ajungi la locul sfintit.
[ngg src=”galleries” ids=”19″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″]O Manastire impunatoare, ce poate fi vizitata in orice anotimp, caci are o frumusete aparte, nu uitati sa o adaugati pe traseul vostru!
Voi ati ajuns la Manastirea Brancoveanu – Sambata de Sus? Pana data viitoare, Kisses!
Si eu caut mănăstiri frumoase prim plimbările mele- aceasta e minunata ❤❤ iti mulțumesc pt recomandare ❤❤
Uite ca nu am vizitat aceasta manastire pana acum dar o pun pe lista cu obiective pentru acest an! Chiar pare deosebita si trebuie neaparat sa ajung acolo!
Nu am ajuns și sincer, nici nu e în plan. La partea cu mănăstirile nu suntem cei mai mari fani
Ce loc superb și curat, n-am vizitat până acum acest lăcaș de cult, dar dacă mă voi afla prin zonă, nu e de ratat! Mulțumim pentru pozele minunate!
Avem si noi cateva manastiri tare frumoase prin apropiere, daca ne lasa vremea, poate reusim sa le revizitam.
Initial nu o recunoscusem, dar dupa ce am vazut mai multe poze si am citit in ce zona ea am recunoscut-o!! Am fost si eu acolo, e foarte frumoasa zona!!
Aici chiar nu am ajuns inca, dar mi se pare superb locul. Plin de liniste si pace.
Aici inca nu am ajuns. Multumesc pentru recomandare.
A trecut foarte muolt timp de cand n-am mai fost la o manastire. Aceasta este foarte frumoasa
Ce loc minunat si ce oaza de liniste. Nu am ajuns acolo, sper sa ajung si eu candva.
Ce loc frumos si ce poze dragute ai facut, o amintire frumoasa 🙂