Sunt genul acela de persoana care atunci cand isi face planificarea concediului urmator, cauta mai intai ce manastiri sunt in zona si mai apoi alte obiectice turistice. Manastirile din tara noastra inca pastreaza dovezile spiritualitatii romanesti, dar si istoria din cele mai vechi timpuri si pana in prezent. Frumusetea lor este imposibil de masurat, fiecare lacas de cult este incarcat de istorie si spiritualitate, pictand specificul zonei din care provine. Am ales astazi pentru voi 10 Manastiri pe care trebuie neaparat sa le vizitati macar o data in viata!
Manastirea Barsana (Maramures)

Manastirea de la Barsana aduce mii de turisti romani si straini in fiecare an, fiind una dintre cele mai vizitate manastiri din tara. Este situata in Maramuresul istoric, pe Valea Izei si contine un ansamblu de mai multe cladiri dispuse intr-o curte foarte mare cu verdeata si flori, fiecare cladire cu o semnificatie proprie. Acestea sunt: biserica in stil maramuresean, altarul de vara, agheasmatarul, staretia, casa voivodala, casa maicilor, casa artistului, casa duhovnicului, casa mesterilor, trapeza, muzeul, turnul-clopotnita, poarta maramureseana. Mai multe poze si info AICI


Manastirea Sambata de Sus (Brancoveanu)

Manastirea Brancoveanu – Sambata de Sus – monument de arhitectura, vatra de spiritualitate ortodoxa si de cultura. Aflata la poalele Muntilor Fagaras, pe valea raului Sambata, se ajunge la ea usor, parcurgand 9km din centrul comunei Sambata de Sus. Aici a fost staret timp de patru ani parintele Arsenie Boca, considerat de multi credinciosi ortodocsi “Sfantul Ardealului”. Mai multe AICI


Manastirea Caraiman (Busteni – Valea Prahovei)

Pe Valea Prahovei, chiar la poalele Caraimanului, la o altitudine de aproximativ 900 m, se afla Manastirea Caraiman, una din manastirile mele de suflet, pe care o vizitez de fiecare data cand am drum in Busteni. A fost infiintata in anul 1998, cu binecuvantarea PF Teoctist, de ierom Gherontie Puiu. Fie vreme buna sau rea, am ajuns pe ploaie, pe vant, pe soare, pe ninsoare, Manastirea are o frumusete aparte si beneficiaza de un peisaj montan fermecator. Mai multe info AICI


Manastirea Putna (Bucovina)

Manastirea Putna, prima manastire zidita de Sfantul Voievod Stefan cel Mare, domn al Moldovei intre 1457 – 1504, este situata la 72 de km de Cetatea de scaun a Sucevei. Ridicarea ei este legata de victoria de la Chilia asupra ungurilor, in 1465. Legenda spune ca, pentru ctitoria sa, voievodul a tras cu arcul dintr-un varf de munte si a hotarat sa inalte biserica acolo unde a cazut sageata. Mai multe despre istoria Manastirii AICI! Va recomand sa vizitati si Manastirile Voronet si Moldovita daca tot sunteti in zona!


Manastirea Prislop (Hunedoara)

Manastirea Prislop, denumita si “Silvas” dupa satul Silvasu de Sus, este un loc intens vizitat de pelerinii veniti din toata tara pentru rugaciune, situat la 30 km spre sud de orasul Hunedoara si 10km de orasul Hateg. O liniste deplina caracterizeaza acest loc, pasesti intr-un templu al culturii crestine, in care spiritualitatea pluteste in aer si incarca sufletul cu emotie pura. Arsenie Boca a stat in manastire pana in anul 1989 cand a trecut la cele vesnice. Acesta a intreprins mai multe lucrari de renovare a bisericii si a mai multor cladiri. Mormantul lui este inconjurat de flori frumos miroasitoare si rugaciunea langa el te poarta intr-o alta dimensiune spirituala. Mai multe poze AICI


Manastirea Cozia (Calimanesti)

Unul dintre cele mai recunoscute lacase de cult din tara noastra este cu siguranta Manastirea Cozia, ctitorie a lui Mircea cel Batran, un asezamant monahal de traditie al ortodoxiei romanesti. Este situat pe malul drept al Oltului, in statiunea balneo-climaterica Calimanesti-Caciulata. Manastirea a fost cunoscuta in vechime si sub denumirea de Manastirea Nucet si a fost construita din piatra si caramida, zidurile avand o grosime exterioara de 1,30m. Biserica, zidita de un mester sarb, intre anii 1386 si 1391, este una dintre cele mai importante ctitorii ale lui Mircea cel Batran, acesta fiind inmormantat in interiorul bisericii. Mai multe poze AICI


Manastirea Mraconia (Defileul Dunarii)

Manastirea Mraconia (comuna Dubova, judet Mehedinti) este asezata intr-un loc pitoresc, in apropierea podului lui Traian. Pe malul celalalt al Dunarii se afla tabula Traiana. In apropierea manastirii se afla zona Cazanele Dunarii, de o deosebita frumusete. A fost ctitorita in jurul anului 1453. In locul vechii biserici cu hramul Sf. Proroc Ilie, in 1523 banul Nicolae Garlisteanu ridica o alta biserica, ce va fi distrusa in razboiul ruso-austro-turc, din anii 1787 si 1792. In 1823 a fost descoperita sub ruine o icoana a Maicii Domnului. Biserica a fost reconstruita intre 1931 si 1947, insa in 1967 e acoperita de apele Dunarii ca urmare a construirii hidrocentralei de la Portile de fier I. De la biserica initiala se pastreaza usile imparatesti si o candela, aflate in muzeul parohial de la Eselnita. Mai multe poze AICI

Manastirea din Curtea de Arges

Biserica Manastirii Curtea de Arges este unul dintre cele mai valoroase monumente ale aritecturii romanesti din toate timpurile. Aceasta a fost cladita de Sf. Neagoe Basarab pe fundatiile unui locas mult mai vechi. Prima pictura a fost realizata in vremea domnitorului Radu de la Afumati (1522-1529) de catre Dobromir Zugravul, fiind incheiata in 1526. In fata bisericii se afla un frumos agheasmatar, iar in afara curtii manastirii fantana legendarului mester Manole.
Manastirea Cocos (Niculitel, Tulcea)

Manastirea Cocos este situata in comuna Niculitel, asezata intr-un loc retras, la poalele unui deal invaluit in mireasma padurilor de tei. Este deosebit de frumoasa, bogata in verdeata si flori colorate. Manastirea a fost inaltata intre anii 1832 si 1835, pe locul unui vechi schit de sihastri, de la 1679, de catre arhim. Prima biserica a manastirii, cu hramul Intrarea in Biserica a Maicii Domnului, a fost construita din lut si nuiele in 1832. Puteti vizita muzeul Manastirii bogat in obiecte de cult sau puteti urca pe deal pornind din spatele bisericii si veti avea parte de un peisaj magnific!


Manastirea Neamt

Prima atestare documentara a manastirii dateaza din 1210. Potrivit documentelor, Petru Musat a ridicat un locas de piatra la 1375, distrus de cutremurul din 1471. Intre anii 1486 si 1497, Stefan cel Mare, considerand imposibila refacerea vechii biserici, a ridicat o noua biserica, cu hramul Inaltarea Domnului. Absida altarului si naosul au fost pictate in ultima perioada de domnie a lui Stefan cel Mare,, iar pronaosul si pridvorul inchis, in vremea lui Petru Rares. In incinta manastirii se mai afla un tron-clopotnita ridicat de Alexandru cel Bun la inceputul sec. XV. Va recomand sa vizitati si Manastirile Agapia, Sihastria si Varatec daca tot sunteti in zona aceasta minunata!
V-am pregatit si o harta ajutatoare pentru a repera mai usor toate manastirile prezentate de mine in acest articol.

Sunt curioasa, voi ce Manastiri ati vizitat din cele enumerate de mine?
Kisses, oana!
Superbe toate, la Prislop si la Cocos nu am ajuns inca, dar sunt pe lista 🙂
Am văzut 6/10. Nu aș mai avea multe de bifat ?
Am bifat 3 din 10. Cea din Bucovina, din Neamț și Argeș.
Spre rusinea mea, inafara de Biserica Neagra nu am vizitat nicio manastrire. Dar am in plan anul ce vine, asa ca topul acesta a venit la fix.
Ma bucur!
Sunt iște bijuterii arhitecturale pe lângă încărcătură pe care o au aceste mănăstiri, la fel ca multe altele din România. Pe unele le-am vizitat, chiar de mai multe ori, altele sunt pe lista de destinații.
Da, asa este, minunate!!
Ce frumoase sunt toate. Am vizitat Barsana si cu siguranta inca vreo 3 din lista ta dar eram cam mica si nu imi amintesc exact care au fost ele.
Doar la Prislop, Mraconia si Cocos nu am ajuns. In rest le-am vazut pe toate.
de la Mraconia abia m-am intors, le am pe toate bifate, si din cauza meseriei! maine revizitez pe cele din Dobrogea!
am vazut si eu cateva manastiri la viata mea, la curtea de arges si la cozia mergeam cel mai des, fiind aproape de pitesti. dar acum vreo 4 ani am vazut si manastrile din maramures si mi-au placut tare mult!
O mare parte din cele renumite le-am bifat, chiar de mai multe ori, dar imi place sa le vizitez si pe cele mai mici si necunoscute.
In afara de Mraconia pe toate le-am vizitat si intr-adevar sunt cele mai deosebite!
Am fost si eu la o parte din manastirile mentionate. La ce dor de duca am … as face un tur al manastirilor