Manastirea Cozia
Calatorii,  Manastiri Romania

Manastirea Cozia

Unul dintre cele mai recunoscute lacase de cult din tara noastra este cu siguranta Manastirea Cozia, ctitorie a lui Mircea cel Batran, un asezamant monahal de traditie al ortodoxiei romanesti. Este situat pe malul drept al Oltului, in statiunea balneo-climaterica Calimanesti-Caciulata.

Manastirea Cozia
Manastirea Cozia

Manastirea a fost cunoscuta in vechime si sub denumirea de Manastirea Nucet si a fost construita din piatra si caramida, zidurile avand o grosime exterioara de 1,30m.

Manastirea Cozia
Manastirea Cozia

Biserica, zidita de un mester sarb, intre anii 1386 si 1391, este una dintre cele mai importante ctitorii ale lui Mircea cel Batran, acesta fiind inmormantat in interiorul bisericii.

In timpul lui Neagoe Basarab s-a construit fantana care-i poarta numele, iar intre anii 1512 si 1521 s-a refacut pictura. Manastirea are doua paraclise: paraclisul din zid, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, din 1583 si paraclisul brancovenesc, cu hranul Duminica Tuturor Sfintilor, din caramida, avand doua case boltite si un foisor, din 1710-1711. Biserica-bolnita, cu hramul Sf. Apostoli, a fost zidita intre anii 1542 si 1543 de Petre Voievod.

In incinta Manastirii puteti vizita si Muzeul, bogat in obiecte religioase, expuse pe doua nivele, icoane vechi, pictate pe lemn sau sticla, manuscrise, etc. De asemenea, puteti admira vitraliile superbe cu Mircea Voievod, Mihail Voievod.

Din Manastire puteti admira privelistea superba de pe Malul Oltului, cu muntii si barajul din Parcul Cozia la orizont sau puteti inchiria o barca si sa va plimbati pe rau. Orice varianta alegeti, va puteti bucura pe deplin de zona deosebit de frumoasa!

Ati vizitat aceasta minunata Manastire? Kisses, Oana!

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.