mraconia manastire
Calatorii,  Manastiri Romania,  Romania

Manastirea Mraconia (Defileul Dunarii)

Manastirea Mraconia (comuna Dubova, judet Mehedinti) este asezata intr-un loc pitoresc, in apropierea podului lui Traian. Pe malul celalalt al Dunarii se afla tabula Traiana. In apropierea manastirii se afla zona Cazanele Dunarii, de o deosebita frumusete.

A fost ctitorita in jurul anului 1453. In locul vechii biserici cu hramul Sf. Proroc Ilie, in 1523 banul Nicolae Garlisteanu ridica o alta biserica, ce va fi distrusa in razboiul ruso-austro-turc, din anii 1787 si 1792. In 1823 a fost descoperita sub ruine o icoana a Maicii Domnului. Biserica a fost reconstruita intre 1931 si 1947, insa in 1967 e acoperita de apele Dunarii ca urmare a construirii hidrocentralei de la Portile de fier I. De la biserica initiala se pastreaza usile imparatesti si o candela, aflate in muzeul parohial de la Eselnita.

Este reinfiintata in 1995, cu binecuvantarea Mitropolitului Nestor Vornicescu. Biserica de zid, in forma de cruce, a fost terminata in 1999. Din 2008 devine manastistire de calugarite. Localnicii au botezat-o “Manastirea de sub apa”.

Biserica actuala poarta hramurile “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil” si “Sfanta Treime”.

Manastirea Mraconia
Manastirea Mraconia

Leave a Reply

Your email address will not be published.