Manastiri Romania

Manastirea Prislop (Hunedoara)

Manastirea Prislop, denumita si “Silvas” dupa satul Silvasu de Sus, este un loc intens vizitat de pelerinii veniti din toata tara pentru rugaciune, situat la 30 km spre sud de orasul Hunedoara si 10km de orasul Hateg. Accesul la Manastire este usor, cu drum asfaltat si multe tarabe cu suveniruri aflate de o parte si de alta.

O liniste deplina caracterizeaza acest loc, pasesti intr-un templu al culturii crestine, in care spiritualitatea pluteste in aer si incarca sufletul cu emotie pura.

Manastirea a fost construita in cea de-a doua jumatate a secolului al XIV-lea chiar de catre Sfantul Nicodim, care ulterior a fost canonizat, fiind in ziua de astazi considerat unul dintre cei mai de pret indrumatori ai monahismului neamului romanesc de la inceputurile Evului Mediu.

La circa 200 de metri de lacasul de cult se gasește un loc denumit „La Manastirea Batrana”, acesta marcand existenta unei vechi manastiri din lemn in zona.

Arsenie Boca a stat in manastire pana in anul 1989 cand a trecut la cele vesnice. Acesta a intreprins mai multe lucrari de renovare a bisericii si a mai multor cladiri. Mormantul lui este inconjurat de flori frumos miroasitoare si rugaciunea langa el te poarta intr-o alta dimensiune spirituala.

Arsenie Boca s-a nascut in 29 septembrie 1910, in Vata de Sus, in judetul Hunedoara. A absolvit Liceul „Avram Iancu” din Brad, apoi a urmat Academia Teologica de la Sibiu si Institutul de Belle Arte din Bucuresti, frecventand in paralel si cursuri de medicina. Dupa patru luni petrecute la Muntele Athos, in Grecia, a intrat in monahism la Manastirea Brancoveanu de la Sambata de sus, din judetul Brasov. Acolo a fost preot si staret pana in noiembrie 1948, cand a fost transferat de Mitropolitul Nicolae Balan al Transilvaniei la Manastirea Prislop pana in mai 1959. Dupa pensionare, in 1967, a pictat vreme de 15 ani la Biserica Ortodoxa „Sfantul Nicolae” din Draganescu (judetul Giurgiu). A fost urmarit si inchis de comunisti de mai multe ori. A murit la Sinaia in data de 28 noiembrie 1989, insa a fost inmormantat la Manastirea Prislop.

Voi ati vizitat aceasta minunata Manastire?

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.