Manastirea Putna, prima manastire zidita de Sfantul Voievod Stefan cel Mare, domn al Moldovei intre 1457 – 1504, este situata la 72 de km de Cetatea de scaun a Sucevei. Ridicarea ei este legata de victoria de la Chilia asupra ungurilor, in 1465. Legenda spune ca, pentru ctitoria sa, voievodul a tras cu arcul dintr-un varf de munte si a hotarat sa inalte biserica acolo unde a cazut sageata.
Lucrarile au durat din 1466 pana in 1469, manastirea fiind sfintita in acelasi an. Biserica a ars in 1484, dar s-a rezidit in perioada imediat urmatoare. Un alt incediu a lovit-o in 1536. Din cauza subrezirii fundatiei, in 1653 Vasile Lupu a inceput lucrari de refacere a bisericii care au fost terminate in timpul voievozilor Ghe Stefan si Eustratie Dabjia. Ultima lucrare de restaurare a avut loc intre anii 1961 si 1975.
Mormantul Sf Stefan este in dreapta camerei mormientelor. Din marmura de Carrara, impodobita cu motivul frunzei de stejar, simbol al statorniciei si robustetei, pe inscriptia sa nu a mai fost completat anul mortii voievodului, caci el a ramas conducator si dupa trecerea in nefiinta.
La intrare se afla un turn datand din 1757, denumit “Turnul Eminescu”, din vremea domnului Ctin Racovita, despre aceasta dand marturie si stema de pe fatada de vest, care reuneste stemele Moldovei si Tarii Romanesti.
Pe latura de Est este situat si Turnul Clopotnitei, construit in anul 1882.
Paraclisul manastirii, situat in partea de vest, a fost zidit de Mitropolitul Iacov Putneanul in anul 1759 si rezidit la jumatatea sec al XIX-lea.
Pe latura sudica se afla Casa Domneasca, ridicata intre anii 1981-1988, pe temeliile celei vechi, distrusa de habsburgi.
Singura cladire ramasa din vremea Voievodului Stefan este Turnul Tezaurului, a carui constructie a fost terminata in anul 1481. In el au fost adapostite in vreme de primejdie, odoarele manastirii.
Manastirea detine un bogat muzeu, cu broderii, manuscrise, obiecte de cult , icoane. Cu siguranta, una dintre cele mai deosebite Manastiri din Romania este Manastirea Putna.
Ati fost la Man. Putna? Pana data viitoare, Kisses!
Este foarte frumoasa! 🙂
Asa este!!