Buna, dragilor! Vreau sa va prezint astazi cea mai buna prietena a mea din bucatarie de cateva luni bune! Am achizitionat-o in primavara aceasta si vreau sa va dau cat mai multe detalii ce va pot folosi in caz ca sunteti interesati sa o cumparati si voi!
Am cumparat aceasta Oala Minune de la Selgros, unde am gasit-o cu o oferta la 370Lei. Acum are un pret ce variaza intre 350 si 400 Lei, o gasiti pe Altex, Emag , si probabil ca in curand se va mai ieftini.
Acest Multicooker este o oala electrica cu timer care gateste singura! Are diverse programe pe care le puteti utiliza in functie de ce alegeti sa gatiti. Bolul interior este ceramic cu strat antiaderent (6L, dar poate fi utilizat 4.5L, suficient pentru o familie), de o calitate foarte buna, se curata foarte foarte usor , mancarea nu se lipeste, nu se arde si coace inclusiv prajiturile, pentru care nu-i neaparata nevoie de foaie de copt.
Oala vine impreuna cu o carte de instructiuni ce ar fi bine sa o cititi pana incepeti sa utilizati oala, montati apoi piesele si…la treaba! Sa nu va ingrijorati daca pare ceva greu, caci le invatati imediat. Odata ce o sa va obisnuiti sa gatiti la ea, programele o sa va vina de la mana fara sa clipiti si mai ales, o sa puteti observa ca majoritatea preparatelor zilnice le puteti pregati standard la presiune medie/inalta si nu mai e nevoie de alt program.
In cartea regasita in pachet, gasiti si diverse retete foarte utile la inceput de drum, eu am incercat ciorba de vacuta, sosul bolognese , fasolea, varza calita si altele.
Haideti sa va scriu un pic despre programele pe care le detine:
- Functia RICE – unde puteti gati orezul in 9 minute sau pastele sa le fierbeti in apa cam 6-7 minute. Orez cu lapte puteti sa faceti, va scriu reteta mai jos.
- Functia Pressure Cook – este programul de presiune al oalei, care este folosit destul de des. Cu acesta fierb carnea mai tare, de ex carnea de vacuta se fierbe 20-25min la HP (High Pressure), apoi se aduaga legumele si continuam. Sau puiul de tara poate fi pus la fiert inainte la presiunea inalta. Puiul din comert sau carnea de porc poate fi facuta fara probleme impreuna cu legumele, fara sa fie nevoie de fierbere separat in prealabil.
- Functia Bake – coacere, folosesc cuptorul electric pentru prajituri , nu are rost sa imi forjez oala pentru copt, dar am vazut pe net reteta de chec a Jamillei facuta cu capac pus deasupra cu un prosop dedesubt si toata lumea a fost foarte incantata. Folosesc Bake uneori la pastele cu sos alb, dupa ce adaug smantana, las pe bake cateva minute pentru a se rumeni usor pastele cu sosul, e o preferinta personala.
- Stew/ Soup – functia folosita poate cel mai des, utila cand prepari supe, tocane, ciorbe, etc. La ciorbe pui de la inceput carnea, legumele, orezul, 25min apoi adaugi borsul si mai lasi cateva minute.
- Steam – este programul de gatit la abur, foarte bun atunci cand ai bebe si incepi diversificarea, dar poate fi folosit si cand sunt numai adulti. Eu l-am folosit pentru cartofi fierti , ii fierb in suportul de plastic 8 minute, sau am fiert foarte des vara aceasta porumb – 22 25minute se fierbe, tot in castron. Oala are in pachet pentru acest program un suport special si un castron ce se pune deasupra si acolo se aseaza alimentele , dedesubt in oala turnandu-se 1 cana de apa.
- Brown – este programul de rumenire. Functioneaza cu capacul deschis si neaparat in pozitia STANGA, altfel o sa va apara o eroare si nu o sa stiti de ce. Capac ridicat si pozitionat spre stanga. Aici calim legumele la ciorba, sau la tocana, inainte de a adauga lichidul si inchide oala si seta stew. Sau ce mai aveti voi de calit: kaizerul pentru paste, sau pentru varza calita etc.
- Simmer – programul fierbere innabusita.
- Functia manuala (Do It Yourself) iti ofera posibilitatea de a personaliza temperatura si timpul de preparare, daca preparatul il doresti gatit sub presiune sau nu.
- Mai are si alte programe dar eu inca nu le-am folosit: Slow cook, reheat, baby food.
Ceea ce imi place tare mult la oala este functia KEEP WARM care ma ajuta foarte tare atunci cand gatesc pe la ora 15.00 si sotul vine acasa pe la 17.00 si are mancarea calda si gustoasa. Asadar, pastreaza mancarea la cald, dupa ce termina programul de gatit trece automat pe Keep warm. De asemenea, puteti pune legumele si carnea, seta de ex 25min stew/tocana si plecati in parc cu copiii. Peste o ora-2 cand va intoarceti mancarica voastra este calda si tocmai buna de mancat! Fain, nu-i asa?
Un alt MARE avantaj pe care vreau sa il mentionez este faptul ca mancarea are un gust mai bun decat o preparam pe aragaz. De multe ori nici nu este nevoie sa mai pui vegeta sau alte condimete, gustul legumelor si al carnii se simte proeminent. Ca sa nu mai spunem ca esti si mult mai sanatos gatita asa. Eu nu mancam ciorba de pui a la grec inainte, doar o gustam cand i o preparam sotului, acum mananc 3 zile la rand, nu imi vine sa cred cat este de gustoasa!
De mentionat!! Timpul efectiv de gatire la o reteta obisnuita de ciorba este de 25-30minute, DAR sa tineti cont ca oalei ii ia cam 10 minute sa ajunga la temperatura mare, optima pentru a incepe programul setat si de asemenea, sa tineti cont ca mai sunt si timpii de depresurizare (cateva minute). Dar despre asta am discutat mai larg mai jos in filmul meu pe Youtube. As aprecia un LIKE la video daca v-a ajutat si un SUBSCRIBE la canal! Multumesc!
Si acum, haideti sa va scriu cateva retete care poate va vor fi de ajutor:
- Orez cu lapte: 1 masura Tefal orez (recipientul din plastic regasit in pachet) + 1 masura apa + 4 masuri lapte + vanilie / plic zahar vanilat + 1/2 pahar de zahar === Functia Rice (9minute). Mai puteti lasa apoi capacul inchis 10min fara sa folositi vreun program pentru a trage orezul cat mai mult lichid.
- Sos bolognese: Selectati Brown/Rumenire : 1 lingura de ulei, carnea tocata 500gr, 1 ceapa, 1 sau 2 morcovi, 2 catei de usturoi. Calim pana se albeste carnea, adaugam sare, piper, condimente. Adaugam pasta de tomate 500gr , condimente si setam HP (High Pressure) 20 Minute. Depresurizam si adaugam parmezan, dupa preferinte.
- Ciorba de vacuta – Rasol de vita am folosit in 450-600ml apa, cat sa acopere carnea – HP 25 minute. Depresurizam, scoatem carnea si o taiem bucati mici. In oala putem cali legumele sau punem direct carnea plus legumele (2 morcovi, 2 cepe, pastarnac, telina, usturoi, ardei kapia, 3-4 cartofi cubulete), sucul de rosii + 500ml lichid. Setam functia SOUP 20minute.
- Supa de pui cu galuste – Puiul l-am pus direct de la congelator – HP 15min, apoi am adaugat legumele HP 10 min, am preparat si adaugat galustele si am lasat la SOUP 10min. Se poate sa puneti de la inceput carnea de la congelator cu legumele de la congelator pe HP 20 min apoi galustele si SOUP 10min. Reteta o gasiti la mine pe site cu ingredientele.
- Mazare cu carne – Brown rumenire: ceapa, morcovi, ardei kapia, sare piper, kaizer, ceafa carne de porc cateva minute apoi adaugam rosii 2-3 linguri, apa 250ml 10MIn HP. Adaugam mazarea 7-8 min Simmer.
- Ciorba de pui a la grec – carnea cu legumele Medium pressure sau stew/soup 30min apoi adaugam orez Simmer 5min. Smantana si galbenusurile le amestecam separat sa le avem pregatite. Este momentul sa dregem ciorba. Oprim programele si adaugam cate un polonic din ciorba in vasul cu smantana, pana ajunge la temperatura ciorbei si apoi turnam in oala tot continutul. Patrunjel deasupra si…..Voila!
- Paste cu sos alb – Rumenire: 2 cepe si bacon. Punem pastele, condimente, apa cat sa le acopere si lasam Rice 9Min. Adaugam smantana, parmezan busuioc – 5 Min bake
- Puteti pregati ciorba de burta, sarmale in foi de varza, checuri, varza calita cu carne, ardei umpluti si multe alte preparate. Spor la treaba!
RECOMAND acesta oala Tefal One Pot, avantajele sunt multiple, poate cel mai important fiind faptul ca mancarea se gateste rapid, cu un gust foarte bun si NU trebuie supravegheata.
Sunt curioasa, voi doriti sa achizitionati aceasta oala? Daca o aveti deja, ce retete gatiti in plus fata de ce v-am prezentat eu mai sus si pot ajuta si alte persoane? Va pup!
Căutam de multă vreme recomandări despre oala asta, și articolul a venit la timp! Mulțumesc! ?
Cu mult drag!
Am și eu nevoie de o oala asa. Ce rețete faine.
interesant, cred ca o sa ma hotarasc si eu sa renunt la restul oalelor pentru aceasta!
Chiar aveam o discutie in familie, daca ne-ar fi sau nu utila o asemenea oala… review-ul tau a venit la tanc! Multumim!
Am tot căutat-o și eu, dar de câte ori am vrut-o nu s-a nimerit să o găsesc decât la prețuri f mari.
Mulțumesc pentru recomandare, chiar vreau să o iau.
Am si eu acest multicooker, dar il folosesc mai mult de oala sub presiune sau pentru slow cooker, restul de retete se fac mai repede pe aragaz.
Am și eu ceva asemănător. Am anumite mâncăruri pe care doar în oala asta le fac.
Am pus si eu ochii pe o oala din asta, parte tare faina si de ajutor. Multumesc pentru toate detaliile oferite
Sincer, am si eu o astfel de oala de cativa ani, dar nici macar nu am scos-o din cutie. Ar trebui sa o pun la treaba.
Chiar este de un real ajutor in bucatarie oala sub presiune. Nu stiu ce m-as face fara ea!
Am si eu oala asta si cel mai mult am facut ciorba de vacuta, gulas de vita si supa. Mi se par foarte bune mancarurile facute la ea
Multumesc pt review si retete!
Ce gramaj are recipientul de plastic pentru măsurat ?
Mulțumesc!
160 ml