Daily Blog - Lifestyle

Sfaturi pentru un somn odihnitor!

Este tare bine cand te trezesti dimineata si te simti plin de energie, corpul il simti odihnit si pregatit pentru toate activitatile ce vor urma in ziua respectiva. Insa, nu intotdeauna avem parte de acest noroc, asa ca putem sa apelam la cateva metode pe care stiinta le-a recomandat pentru a ne scoate din diminetile ciufulite si fara chef ce vin si nu se mai opresc! Sa povestim!

Stabileste-ti necesarul de somn

Este bine ca iti doresti sa te trezesti dimineata devreme, dar trebuie sa stii foarte bine de cat somn are nevoie organismul tau pentru a fi good to go. Cercetarile au aratat ca este nevoie de 6 pana la 9 ore de somn pentru corpul nostru sa se refaca. Sfatul este sa nu iti pui ceasul sa sune la 5-6 dimineata daca stii ca te simti extrem de obosit la ora aceea, dar nici sa nu amani alarma cand suna la 7-8, caci te vei simti si mai extenuat. Eu una, functionez bine daca am minim 8 ore de somn si daca am si 9 este perfect! La ora 23 sunt in pat si la 8 am alarma fixata. Uneori ma trezesc si cu cateva minute inainte de alarma, pentru ca asa s-a obisnuit organismul meu, isi stie ora bine!

Evita sa bei cafea, vin rosu sau sa mananci ciocolata inainte de somn

Pe asta cred ca o stim mai toti, mai ales mamele care isi stabilesc regula in casa ca NU este voie sa consume copiii ciocolata inainte de somn. Ele stiu prea bine ce boost de energie le da si …adio somn! Asa e si in cazul adultilor. Stimularea organismului cu aceste substante duce la insomnii sau somn neregulat pe parcursul noptii, si astfel ne trezim extenuati si fara vlaga dimineata.

Fa o baie fierbinte

O baie calda creste temperatura corpului , urmand ca mai apoi, cand iesi din ea sa sa raceasca brusc si astfel corpul se relaxeaza. Astfel, iti vine acea stare de somn, metabolismul isi incetineste ritmul in corp si este momentul ideal sa te culci.

Ai grija la temperatura camerei

Cand este prea cald sau prea rece in camera, majoritatea oamenilor nu pot adormi ori somnul le este agitat. Cand dormi, temperatura corpului tau descreste, astfel ca organismul tau nu reuseste sa-si echilibreze temperatura daca in camera este prea cald sau prea rece. Temperatura optima data de cercetatori este cuprinsa undeva intre 18 si 21 de grade, dar clar depinde de la individ la individ. Eu sunt mai friguroasa si atunci am o temperatura de 23 grade in camera.

Stinge toate sursele de lumina

Sursele de lumina sunt bune atunci cand te trezesti, dar in niciun caz nu sunt bune cand trebuie sa te culci. Noaptea, cand corpul se pregateste pentru somn, glanda pineala produce melatonina, hormon ce ajuta la reglarea somnului. S-a demonstrat stiintific, ca atunci cand avem surse de lumina in camera, acest proces este afectat iar somnul va fi deficitar.

Fara device-uri inainte de somn

Nu este recomandat sa stai cu ochii in telefon sau televizor sau orice alt device electronic cu cel putin o ora inainte de somn. Acestea iti fac creierul sa ramana activ si nu te lasa sa ajungi in starea de relaxare pentru a adormi linistit.

Asculta muzica de relaxare

Un alt truc ce s-a dovedit a fi eficient este sa asculti muzica de relaxare inainte de a adormi. Acest lucru este recomandat si persoanelor ce sufera de insomnie. Muzica isi incetineste metabolismul, ajutandu-te sa te relaxezi. Studiile au spus ca 45 de minute de muzica de relaxare inainte de a te culca, iti pot oferi un somn odihnitor.

Mergi la somn mai devreme

Da, stiu, ai auzit-o de o mie de ori, dar sa stii ca functioneaza! Cu cat te duci mai repede la somn, cu atat mai devreme te vei trezi! De asemenea, creaza-ti un obicei in a te culca la aceeasi ora si iti vei imbunatati calitatea somnului.

Voi urmati vreunul din aceste sfaturi? Care este programul vostru de somn? Pana data viitoare, Kisses!

Oana

Leave a Reply

Your email address will not be published.