Anul acesta vlogging-ul a luat cu siguranta un mare avant, intrucat suntem cumva fortati de imprejurari sa stam mai mult izolati, si precum la televizor nu avem foarte multe variante interesante de vizionat (eu personal recunosc ca ma uit doar la emisiunea “Chefi la cutite” si postul HGTV despre case), Youtube-ul ramane sursa principala pentru muzica, relaxare, vizionare cand gatesc sau am nevoie de un moment de respiro/deconectare.
Vad tot mai multe persoane care isi deschid canale de Youtube si m-am gandit sa le ofer o mana de ajutor cu un articol foarte interesant cu sfaturi pe care orice vlogger aflat la inceput de drum trebuie sa le stie! Haideti sa citim!
- Asigura-te ca vlogging-ul este pasiunea ta! Multe persoane se apuca sa faca vlogging pentru un venit in plus, rotunjirea conturilor, dorinta de a iesi in evidenta, dar nu se gandesc daca intr-adevar este o pasiune sau “un nou job”. Cum iti dai seama de asta? In primul rand iti place ceea ce faci, te simti relaxat, multumit de rezultat, munca cu editarea este o satisfactie si nu un “chin”. Totul se imbina frumos, de la sine si entuziasmul este mereu prezent!
- Fii NATURAL! Sugerez persoanelor care vor sa se apuce de vlogging sa se inregistreze de 4-5-6 ori inainte sa dea “lansare video”. Uitati-va atent ce vedeti, ce auziti, intrebati-va daca voi ati privi video-ul respectiv cap-coada cu obiectivitate. Nu fiti nici prea duri cu voi, dar nici nu va grabiti sa postati video-uri care NU ar atrage din prima deloc. Nu postati video-uri lungi de aproape o ora, dar nici scurte de 5 minute, vorbiti natural, nu fortat, nu cu transpiratie, balbaieli, invatati sa fiti natural in fata camerei. Nu grabiti lucrurile sa postati repede doar sa faceti pasul. Luati-va cel putin doua saptamani de probe in casa, inregistrati, priviti, iar inregistrati. Cand simtiti ca v-ati obisnuit si sunteti natural, let’s go viral!
- Organizarea este vitala! Vlogging-ul ocupa foarte mult timp asa ca trebuie sa fii pregatit. Luati o agenda si puneti din start cel putin 20 de subiecte pe care vreti sa le abordati in clipuri diferite. Nu va grabiti sa postati 2-3 video-uri si apoi sa va ganditi ce sa mai vorbiti in viitor. Creati-va o rutina de postare: o data de 2 ori pe saptamana in ziua respectiva la ora xx. Lumea apreciaza foarte mult un program si incepe sa se obisnuiasca in timp sa astepte video-ul in zilele si orele fixate. Se pierde mult timp si cu editarea, deci asigura-te ca ai timp suficient in viata ta pentru a aloca acestei parti, pentru a nu deveni ceva stresant.
- Echipamentul este important, dar nu trebuie sa fie scump neaparat. Initial, ai tendinta sa spui ca iti trebuie camera foarte scumpa si de actualitate, lavaliere, microfoane, etc dar NU este asa. Eu urmaresc persoane ce se inregistreaza cu telefonul si nu ma deranjeaza cu nimic si au si audienta foarte mare la canal. Cauta un loc luminat in casa ta, pune telefonul la o distanta suficient de buna astfel incat sa se auda bine cand vorbesti, si totul va fi OK! Sa nu bazaie microfonul de la telefon, sa nu fie dungi pe video de la lustra, verifica aceste mici detalii si totul va fi ok. In timp, vei simti nevoia singur sa iti iei un microfon, sau un suport de camera, dar toate luate pas cu pas. Pe partea de editare, de asemenea, poti incepe cu Windows Movie Maker si un photo collage maker pentru thumbnails si apoi usor usor vei avansa, pe masura ce va creste audienta si evident, experienta.
- Monetizarea este si ea importanta! Nu o sa fiu ipocrita sa iti spun sa nu te gandesti niciodata la bani cand faci asta, munca ta merita recompensata. Monetizarea este foarte importanta, de aceea vreau sa iti spun cateva detalii despre aceasta: pentru a fi acceptat spre monetizare, canalul trebuie sa ai minim 1000 de abonati (cel mai greu pas la inceput de drum), apoi 4000 ore de vizionare. Nu te speria: la un calcul matematic simplu, daca primii 1000 de abonati se uita la 20 minute pe luna atunci ajungem la 20000 minute x12 luni = 4000 ore. Evident, trebuie sa ai un continut bun si totul va fi bine!
- Playlist-urile sunt foarte importante si multe persoane nu stiu acest aspect, dar ele pot duce la o durata mai mare de vizionare pe canal. Acestea reprezinta o grupare de videoclipuri pe care le puneti voi creatorii in aceeasi lista dupa anumite criterii, astfel incat oamenii care se uita la un clip, vor fi tentati sa se uite la toate din acel playlist. Le puteti pune ca link in descrierea videoclipurilor, unii vor fi tentati sa dea click si direct de acolo! De asemenea, puteti pune playlist-uri si pe interfata canalului principal, spre exemplu puteti crea un playlist numit: “cele mai vizionate videoclipuri”.
- Intra in contact cu alti vloggeri, fii activ pe conturile lor si propune diverse colaborari cu ei! Este important sa fii prezent in comunitatea de vloggeri, asa cum e important si in alte retele de socializare, poate ai pagina de Facebook deja sau cont Insta si ai vazut cat de importanta este prezenta ta si obtinerea de feedback de la alte persoane. La fel este si pe Youtube, aduna persoane in comunitatea ta, dar fii si tu la randul tau activ pe conturile celorlalti!
- Interactioneaza constant cu publicul tau! Din nou un sfat extrem de important, asigura-te ca in videoclipurile tale ceri opinia publicului tau, cere-le feedback, intreaba-i chiar daca au ceva recomandari atunci cand ai nevoie. Ii poti ruga la fiecare videoclip sa iti dea un like, abonare si comment, un feedback. Tine o legatura constanta cu ei si pe retelele de socializare unde esti activ pe langa Youtube si de unde pot veni si urmari activitatea ta.
Beneficiile din vlogging sunt multiple, de la pasiunea si entuziasmul aduse in viata ta, apoi cresterea increderii de sine, crearea unei frumoase comunitati de oameni si de ce nu, crearea unei noi profesii cu beneficii financiare? Oricum ar fi, eu iti urez mult succes si nu uita sa dai un SHARE acestui articol daca il consideri necesar si pentru alte persoane aflate la inceput de drum!
Pana data viitoare, Kisses!
Oana
Foarte la obiect si motivante sfaturile tale.
Ma gandeam sa ma apuc de youtube, eu ocupandu-ma mai mult de instagram, dar tocmai lipsa aparaturii ma tine in loc 😀
Buna sfaturi! As mai adauga ca e foarte important sa fi constanta. Odata ce te-ai apucat, e bine sa ai un program de postare de care sa te tii.
Am mentionat in articol ?
Poti fara grija sa incepi, daca esti naturala, placuta, stii sa vorbesti coerent si sa spui lucruri interesante, cu siguranta aparatura nu ti va aduce un dezavantaj. Succes!
Si eu m-am apucat recent de youtube. Mi-e drag sa fac asta, chiar daca ocupa mult timp, fac asta cu drag. Am cateva idei in minte pentru video-urile viitoare. Sfaturile tale sunt foarte utile
Ma bucur ca esti multumita, eu te urmaresc cu interes!
Soțul meu mă încurajează să încerc vloggingul. Totuși, cred că nu mi se potrivește.
Si pe mine m-ar incanta, doar ca intr-adevar ocupa foarte mult timp si nu as reusi.
Toate recomandările tale sunt foarte bune! Fără excepție! Felicitări pentru material
Eu încă nu am curaj sa ma apuc de vlogging cu toate ca ma tentează.
Foarte utile sfaturile tale.
Multumesc pentru aprecieri!
Partea cu “a fi natural” mi se pare cea mai bună. Am observat multe persoane care încearcă să fie altfel în fața camerei și se vede de la o poștă.
Exact! Si eu la fel si inchid, chiar nu pot urmari atunci cand nu simt ca totul e natural!
Asa este! Daca iti place ce faci intotdeauna vei ave rezultatele cele mai bune! Indiferent in ce domeniu.
Foarte bune sfaturile! E bine sa stii cum sa pornesti la drum ca vlogger pentru a avea succes si pentru a-ti fi cat mai usor!
Si eu la inceput de drum cautam multe sfaturi, noroc ca aveam o camera Nikon foarte buna si am reusit pe parcurs sa ma descurc!
Un articol de mare ajutor pentru persoanele interesate de vlogging.
Foarte utile sfaturile tale, daca iti place sa faci asta sigur iese ceva frumos.
Foarte util si interesant. Planuiesc sa ma apuc de vlogging pe viitor si orice sfat imi e de ajutor.
Benefice sfaturi chiar si pentru bloggeri, de urmat.
Foarte util articolul tau! Mie mi-ar trebui putin mai mult curaj sa fac asta si momentan imi lipsește ?
Foarte bune sfaturile tale, mai ales ca ma bate gandul sa ma apuc si de partea de video. Multumesc tare mult!
Cochetez si eu cu ideea de a-mi deschide un canal de youtube. Uneori ma gandesc ca nu am camera si nu as vrea sa fie ceva nepotrivit, dar m-ai convins sa incerc si cu telefonul. Chiar si acele ore ma speriau, dar calculul tau este bun